Aktuális

Trump kivonja az Egyesült Államokat a klímaegyezményből

Az Egyesült Államok kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből – jelentette be csütörtökön Donald Trump. Az elnök szerint az amerikai munkásoknak nincs szükségük ártalmas megállapodásra, de kész arra, hogy újratárgyalja a feltételeket.

A Fehér Ház Rózsakertjében mondott mintegy félórás beszéde előtt Mike Pence alelnök méltatta Donald Trumpot, és hangsúlyozta, hogy elnökségével “Amerika ismét nagy lesz”. Trump beszédében leszögezte: az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből, de kész arra, hogy a visszalépés feltételeiről tárgyaljon, vagy újratárgyalja a teljes megállapodást. 

Az amerikai kormány kísérletet tesz a megállapodás újratárgyalására – hangoztatta az elnök, hozzátéve, hogy a nemzeteknek egyenlően kellene megosztaniuk egymás között a terheket és a felelősséget is.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a kilépés elhatározásával betartja választási ígéretét, konkrétan azt, hogy az amerikai nép, az amerikai munkások érdekei számára az elsődlegesek.

Leszögezte azt is, hogy június elsejétől az Egyesült Államok beszünteti pénzügyi hozzájárulását a klímaegyezményhez, és nem költi tovább az amerikai adófizetők pénzét a párizsi egyezménnyel létrehozott Zöld Klíma Alapra sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top