Aktuális

Hatvanmilliót fizet az Adidas egy magyar feltalálónak

Hatvanmillió forintot ítélt meg a bíróság annak a magyar feltalálónak, akinek találmányát ellopva degeszre kereste magát az Adidas. Oroszi László félmilliárd forintot szeretett volna kártérítés gyanánt.

Oroszi László 1995–96 között feltalálta az irányváltós futballcipőt, a szabadalmat Magyarországon és Európában is bejegyezték, ám ügyvédje alkalmatlansága miatt a nemzetközi szabadalmi bejegyzés elmaradt, így az Adidas a tárgyalások helyett inkább ellopta Oroszi László szabadalmát és megalkotta a Predator Precision és a Predator Mania irányváltós futballcipőket.  A feltaláló kártérítést szeretett volna. 

Hatvanmilliót fizet az Adidas egy magyar feltalálónak

Oroszi 2002-ben indított pert a sportszergyártó ellen, a bíróságnak tíz évre volt szüksége ahhoz, hogy 2012-ben jogerősen igazat adjon a feltalálónak, illetve még három évre ahhoz, hogy jogerős döntés szülessen a félmilliárd forintos kárigényről. Az Adidas közben lassan húsz éve forgalmazza a lopott szabadalom alapján készített irányváltós cipőt, vélhetően rengeteget keresve rajta. 

A Kúria – Magyarország legfelsőbb bírósága – úgy döntött, hogy a félmilliárdos kárigényből csupán hatvanmillió forint az, ami jog szerint megilleti Oroszi Lászlót, így ennek a megfizetésére kötelezte az Adidas magyar leányvállalatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top