Aktuális

Ami neked taposómalom, az nekik a világot jelentheti

Mikor gondoltál arra legutóbb, hogy a munkád csak nyűg, a szükséges rossz, ami ahhoz kell, hogy eltartsd a családodat. Bezzeg, ha nyernél a lottón, rögtön felmondanál! Nos, a most következő embereknek talán az érne fel egy lottónyereménnyel, ha olyan munkát végezhetnének, amilyet te.

András 33 éves. Egy szociális otthonban él a Csongrád megyei Ásotthalmon. Születése óta értelmileg sérült és epilepsziás, ezért a munkaerőpiacon is komoly hátránnyal indul. Kisgyerekkora óta tűzoltó szeretett volna lenni, és bár betegsége miatt az csak álom marad számára, most egy napig mégis magára ölthette a tűzoltók sárga csíkos egyenruháját, fehér rohamsisakját.

Csaba 25 esztendős, születése óta mozgáskorlátozott, rendszergazda végzettsége van. Épp munkát keres. Tisztában van vele, hogy irodai munkán kívül mást nem nagyon tudna végezni, ott viszont százszázalékosan tudna teljesíteni. Ő most egy napig egy kormányhivatalban próbálhatta ki a munkát, ujjlenyomatot vett készülő személyi igazolványhoz, és más adminisztratív feladatokba is bepillanthatott – derült ki az RTL Híradó riportjából.

A Salva Vita Alapítvány Neked munka, nekem álom! című programsorozatában keddtől több napon át fogyatékossággal élők próbálhatják ki álommunkájukat. Az Írországból indult programot 2015-ben még csak Budapesten, tavaly már több vidéki városban is megtartották, idén pedig a főváros mellett összesen 19 vidéki helyszínen, 226 résztvevővel rendezik meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a kormányhivatalok, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával.

Idén lesz olyan résztvevő, aki egy jelmeztervező vagy egy orgonaépítő munkájába nyerhet bepillantást, más a Magyar Tudományos Akadémiára vagy a Semmelweis Egyetem neurológiai klinikájára látogat el – mondta el Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője egy keddi sajtótájékoztatón.

A résztvevők ezeken a napokon kölcsönösen megismerhetik egymást: a fogyatékos ember megismer egy munkahelyet, egy feladatkört, számos munkatársat, kipróbálhatja magát egy számára vonzó közegben. A munkaadó személyesen találkozhat egy fogyatékos álláskeresővel, megismerheti motivációit, erősségeit, elképzeléseit és azt is, hogy milyen pozitív hozadéka lehet fogyatékos munkavállalót foglalkoztatni.

A Fogyatékosság-barát munkahelyek nemcsak a fogyatékos munkavállalók pályájára, hanem ép munkatársaik hangulatára, a munkahely atmoszférájára is jó hatással vannak. A program célja tágabb értelemben a megváltozott munkaképességű emberek életminőségének javítása, a társadalomba történő beilleszkedésük elősegítése. Ehhez elengedhetetlen az önmaguk és a társadalom számára is elfogadott, értékes munkavégzésre való lehetőség biztosítása, mely közös érdek.

Biztató adat, hogy az elmúlt hat évben 15-16 százalékról 30 százalék fölé emelkedett a fogyatékossággal élők foglalkoztatási rátája. Ezt a Neked munka, nekem álom! keddi sajtótájékoztatóján Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mondta el.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top