Aktuális

Utcára vonultak a mentősök Budapesten

"Elég volt" jelszóval mentődolgozók és szimpatizánsaik, mintegy kétszázan demonstráltak béremelésért és a munkakörülmények javításáért szerdán a fővárosban, az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének mentő tagszervezete által rendezett tiltakozáson Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke hangsúlyozta: a kormányzati állítással szemben, amely szerint 293 ezer forint az átlagos bér az Országos Mentőszolgálatnál, a valóságban átlagosan nettó 119 ezer forintot visznek haza a dolgozók, és évek óta megoldatlan a munkaruha biztosítása is.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Addig nem hagyják abba a demonstrációkat, ameddig a jelenlegi bruttó keresetek nem válnak nettóvá, és nem vezetnek be a mentők számára is életpályamodellt – tette hozzá a szakszervezeti vezető az MTI híre szerint. Korábban arról volt szó, a mentőápolók plusz 100-120 ezer forinttal, a mentőtisztek 170-220 ezer forinttal kereshetnek többet. Ehhez képest a kormány jövőre 10, négy év alatt pedig összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a területen.

A 24.hu újságírójának a helyszínen azt mondta az egyik mentős, kölcsön kellett kérnie, hogy felutazzon a fővárosba, mert hónap végére már nem maradt a fizetéséből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top