nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Nagyobb harc lehet a lakáshitelesekért

Nagyobb harc lehet a lakáshitelesekért

A fogyasztóbarát minősítés fokozottabb versenyt eredményezhet a lakáshitelek piacán, ahol jelentős különbségek vannak – közölte a BankRáció.hu. A friss adatok szerint az 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek teljeshiteldíj-mutatója 5 százalék alatt is lehet, de vannak 7 százalék felettiek, ez pedig nagyon tetemes eltérést jelent a visszafizetendő összegben. A piacon nagyobb verseny várható, aminek a lakáshitelesek örülhetnek.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Újdonság jelenik meg rövidesen a lakáshitelek piacán, a jegybank ugyanis bevezeti a fogyasztóbarát minősítést. Ezt azok a hitelek kaphatják meg, amelyek teljesítik a pontosan megszabott feltételeket. Többek között az úgynevezett fair banki törvényben megszabott 4,5 százalékos kamatfelárnál is legalább 1 százalékponttal kedvezőbbnek kell lenniük. Szintén feltétele a fogyasztóbarát minősítésnek, hogy legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot.

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint a fogyasztóbarát hitel bevezetése egyértelműen jelzi, hogy a minősítési rendszert kidolgozó jegybank a több évre fix törlesztőrészletet kínáló lakáshiteleknél igyekszik nagyobb versenyre ösztönözni a bankokat. “Ezeket a hiteleket ugyanis nemzetközi összevetésben magasabb kamatfelárral adták a bankok. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a bankok kínálatában már eddig is szerepeltek olyan hitelek, amelyek barátságosak, azaz olcsóbbak voltak a többieknél” – tette hozzá a szakember.

Barátságos hitelek

Azt, hogy már most is vannak olcsóbb és drágább lakáshitelek, jól bizonyítja a BankRáció.hu legfrissebb, május közepén készített elemzése, amely 17 bank ajánlata alapján a 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket vizsgálta. A legkedvezőbb lakáshitelek teljeshiteldíj-mutatója bőven 5 százalék alatt marad, ezzel szemben a legdrágábbaké meghaladhatja a 7 százalékot. Ez pedig 3-4 millió forintos többletkiadást jelenthet a hitelfelvevőnek.

“A komoly eltérés miatt tehát nagyon lényeges, hogy az évtizedes elköteleződést jelentő lakáshitelek igénylése előtt alaposan felmérjük a piacot és internetes hitelkalkulátorokat használjunk. Ha pedig megjelennek majd a fogyasztóbarát minősítésű hitelek, azok között is érdemes lesz válogatni, mert jó eséllyel lesznek eltérések” – fogalmazott Gergely Péter.

Fix, kiszámítható

A szakember utalt arra is, hogy a piacon vannak az 5-20 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshiteleknél alacsonyabb, akár 3 százalék körüli thm-mel elérhető lakáshitelek. Azonban fontos tudni, hogy ezeknél 3-12 havonta változhat a kamat, ezáltal a törlesztőrészlet is.

“Sokkal kiszámíthatatlanabbak, mint a 5-20 évig fix törlesztőrészletű társaik, és egy esetleges későbbi kedvezőtlen gazdasági és kamatkörnyezetben nagyon komoly többletkiadásra kényszeríthetik az lakáshitelest” – mondta a szakember. Hozzátette, hogy ezen a téren kedvező folyamatokról lehet beszámolni, mert az elmúlt időszakban a magyar piacon egyre többen érdeklődnek az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek iránt. Ez pedig arra utal, hogy a hiteligénylők egyre tudatosabbak és a biztonság is nagyon fontos a számukra. A BankRáció.hu előrejelzése szerint a következő időszakban az 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek még nagyobb arányt kapnak a magyarországi lakáshitelpiacból, ez pedig fokozott versenyt eredményezhet a bankok között, ami a hiteligénylők számára kedvezőbb feltételeket jelenthet. Ezt a versenyt pörgetheti fel a fogyasztóbarát minősítés.

Olvass még több cikket lakás témában itt, az NLCafén:

 

Megosztás Facebookon