Aktuális

Klein Dávid rendben elérte a kettes tábort, véget ért az expedíció

Klein Dávid elérte ereszkedés közben a kettes tábort. Jól van, és ha kedvez az időjárás, akikor szombatra már le is jut az alaptáborba. A hegymászó a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt volt kénytelen feladni a péntekre tervezett csúcstámadását.

Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. Ám az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás miatt Klein az őt kísérő két filmes serpával együtt 8115 méterről, az életük megóvása érdekében kénytelen volt visszafordulni és lemondani a csúcstámadásról. Először visszaereszkedett a négyes táborba, ahonnét a serpákkal a hajnali órákban indultak tovább. Azóta már elérték a kettes tábort is – közölte a sajtóreferensük.

Klein Dávid állítólag jól van, és ha kedvez az időjárás, szombatra már lejut az alaptáborba is, ahol már többek között várja őt hegymászó társa és barátja, Suhajda Szilárd is, aki pár nappal ezelőtt éppen a kettes táborból volt kénytelen visszafordulni.

Az idei Magyar Everest Expedíció ezzel véget ért, ebben a szezonban több kísérletre a várható időjárási körülmények, valamint a Khumbu-jégesésen felállított létrák közelgő lebontása miatt nem lesz már lehetőség.

Stefano Favaro, az expedíció menedzsere közleményében hangsúlyozta, hogy a két mászó teljesítménye példaértékű, mindent megtettek a vállalkozás sikere érdekében, “tökéletes fizikai és mentális állapotban”, felkészülten érkeztek a Mount Everest alaptáborába, ám “az idei szezonban nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót”. Hozzáfűzte, hogy teljes mértékben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett is, amikor rosszulléte miatt szerdán visszatért az alaptáborba, hogy Klein Dávid tovább tudjon haladni.

Favaro szerint mind Suhajda, mind Klein felelősségteljes döntést hozott, “hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás”. 

Eddig mintegy hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid többször is próbálkozott ezzel, legutóbb 2014-ben.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top