Aktuális

Cannes-ban is megemlékeznek a manchesteri robbantás áldozatairól

Egyperces csenddel emlékeznek meg kedd délután a 70. Cannes-i Filmfesztiválon a manchesteri terrortámadás áldozataira, és az estére tervezett tűzijáték is elmarad – jelentette be Thierry Frémaux, a szemle művészeti igazgatója.

“Szeretném kifejezni szolidaritásomat Manchester városával, meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk magunkat, és hogy az élet folytatódik. Délután 3 órakor ott fogunk állni a (fesztiválpalota) lépcsőjének tetején, hogy egyperces csenddel emlékezzünk” – mondta az igazgató. 

 A 70. Cannes-i Filmfesztivál kedden szünetet tart a versenyprogramjában, és egész nap a jubileumát ünnepli neves filmrendezőkkel és filmsztárokkal, de a meghívottak listáját az utolsó pillanatig titokban tartja a fesztivál. Ezt a keddi ünnepnapot írta némileg felül a Manchester Arenában történt hétfő éjjeli robbantás, az ünnepség csúcspontjának tervezett tűzijáték is elmarad.

David Lisnard, Cannes polgármestere az elmúlt években szintén terrortámadást elszenvedett Párizs, Nizza és Toulouse városvezetőivel egyetemben ugyancsak szolidaritását fejezte ki a robbantás áldozatainak hozzátartozóival és sérültjeivel. 

A terrorfenyegetettség miatt már az elmúlt két évben is rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben a fesztivál idején a  tengerparti kisvárosban, de a közeli Nizzában tíz hónappal ezelőtt elkövetett iszlamista merénylet miatt idén Cannes a biztonsági előkészületeket fokozta és láthatóbbá tette. A fesztiválpalota környékén megerősítették a rendőri készültséget, felfegyverzett készenléti rendőrök köröznek egész nap a tömegben, a háztetőkön mesterlövészek teljesítenek szolgálatot, 550 térfigyelő kamera működik, valamint 80 önkéntes megfigyelő is folyamatosan elvegyül a hömpölygő tömegben, és ha bármi gyanúsat észlel, riasztja a rendőrséget. Ezenkívül háromszáz, virágágyásokkal díszített betontömbbel akadályozzák meg, hogy dzsihadista támadók kamionos merényletet próbáljanak meg végrehajtani a Croisette-en.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top