Aktuális

Áramütés áldozata lett Zokni, a kézből etetett gólya

A fiatal madár egy hét múlva lett volna egyéves. Egész Dömös gyászolja.

Zokni alig egynapos volt, mikor a dömösi madármentők, Márton András és családja a gondozásába vette. Sok testvére volt, minden bizonnyal ezért pottyanhatott ki a fészekből feltűnés nélkül. A védtelen gólyafiókának akkor még szerencséje volt: nem hogy túlélte az esést, de olyan családhoz került, ahol lelkiismeretesen, szeretetben nevelték őt.

A Sokszínű Vidék cikkéből kiderül, hogy bár a fióka idejében megtanulta, hogyan gondoskodjon magáról, “elvárta”, hogy pótpapája finomságokkal gondoskodjon róla. A telet Mártonék dömösi portáján és annak környékén vészelte át, nevelőszülei pedig bíztak abban, hogy idén már Afrikába mehet a társaival.

Ez a pillanat sajnos már biztosan nem jön el: Zokni ugyanis elpusztult. Egy középfeszültségű oszlop alatt találtak rá. A madár haláláról Márton András így számolt be Facebook-oldalán: “Egy hét múlva lett volna egyéves, egész Dömös szerette, vigyázta, egy ország ismerte őt. Élhetett volna még évtizedekig, tucatnyi kis gólyát nevelve…”

A civil szervezet vezetője egyértelműen az energiaszolgáltatót teszi felelőssé a madár pusztulásáért. Bejegyzésében követeli, hogy a vezetékeket szigeteljék vagy vigyék föld alá, azok ugyanis nemcsak a gólyákra, de más, fokozottan védett madarakra is életveszélyesek.

Olvass még többet a magyar gólyákról az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top