Aktuális

Egyre több az eladó nagyméretű ház

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett a nagyméretű (150–250 négyzetméteres) családi házak száma a piacon, egyre többen szeretnének megszabadulni a túl nagy ingatlanuktól. Az átlagos kínálati négyzetméterár 222 ezer forint, amit akkor lehet jelentősen meghaladni, ha komplex korszerűsítésen esett át az épület – derül ki az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből.

4, 5, 6 szoba az optimális

A jelenleg piacon lévő, 150–250 négyzetméter alapterületű, új lakóra váró családi házak  túlnyomó része, 83%-a, 4, 5 és 6 szobás. A nagyméretű családi házak erős jelenléte arra enged következtetni, hogy egyre több család szeretne túladni a sokszobás otthonán, mert kisebb lett a család, vagy nem tudják fenntartani az ingatlant.

Ritkán, a vizsgált otthonokcsupán 8%-ában találkoztunk 3 szobás vagy kétszobás ingatlannal. Ennek oka feltehetően az, hogy kevesen engedhetik meg maguknak, hogy csupán két szobát alakítsanak ki 200 négyzetméteren, az ilyen típusú térelosztások leginkább a luxusotthonokra jellemzőek. A skála másik oldalán vannak a sok kis helyiségből álló, zömmel a 70-es, 80-as években felhúzott családi házak, melyek csupán 3%-ban képviseltetik magukat az elemzésben.

Egyre több az eladó nagyméretű ház

A nagyobb családi házak fele található Budapesten és a megyeszékhelyeken

A 150–250 négyzetméteres családiház-kínálat közel fele (46%) található Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken, itt átlagosan 264 ezer forintos négyzetméterárral lehet kalkulálni. A városokban a 150–250 négyzetméteres családi otthonok 36%-a áll, míg községekben 19%-uk. Előbbi esetben közepes, 202 ezer forintos négyzetméteráron, utóbbi esetben 165 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni.

“Az ország keleti megyéiben az árat jelentősen, akár 25 százalékkal is megemelheti, ha javítottak a hőszigetelésen, kicserélték a nyílászárókat és korszerűbb gépészeti rendszert építettek ki. A nyugati országrészen – ahol eleve korszerűbb a kínálat – kb. 7-10 százalékkal többet lehet kérni a családi házakért, ha ilyen komplex felújítást végeznek el. A megemelt ár érdekes módon nem vezet hosszabb eladási időhöz, általában 6-8 hónap szükséges az értékesítéshez” – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.   

Egyre több az eladó nagyméretű ház

Az Otthontérkép.hu szakmai partnere, a Bankmonitor hívta fel a figyelmet arra, hogy egy 200–300 négyzetméteres ház jelenlegi ára fekvéstől függően 50–200 millió között ingadozhat, így nagyon is elképzelhető, hogy még több tízmillió forintos hitel van a házon. Adásvétel során a banktól kell kérni egy igazolást a fennálló tartozásról, a vevő pedig a teljes vételár egy részét a tartozás kiegyenlítése céljából a hitelnyújtó bankhoz utalja majd, ami egy új, kisebb lakás vásárlás esetén lehet lényeges információ, hiszen kevesebb önerőből gazdálkodhat az, aki továbbadott nagyméretű ingatlanján.

Sok a közepes állapotú ház

A nagyméretű családi otthonok állapota/ meglehetősen változatos, 37%-uk közepes kondíciókkal bír, miközben több mint 60%-uk jó, felújított vagy újszerű. Négyzetméteráruk természetesen követi állapotukat: míg az új építésű 150–250 négyzetméteres házakat 301 ezer forintos négyzetméteráron lehet megvásárolni, addig a felújítottakat 227 ezer forintos, a közepes állapotúakat pedig 174 ezer forintos négyzetméteráron.

Egyre több az eladó nagyméretű ház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top