nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Drámai következménye lehet a jegesmedvék étrendváltásának

Drámai következménye lehet a jegesmedvék étrendváltásának

Láncreakciót indíthat el a sarkvidéki jégtakaró eltűnése. A fogyatkozó jég miatt a jegesmedvék már nem tudják elejteni kedvenc zsákmányukat, a fókákat, így áttértek a madártojásra.
NLCafé
f Ajánlom

Mivel egyre kevesebb a jég az Antarktiszon és környékén, a jegesmedvék egyre nehezebben tudnak vadászni kedvenc prédájukra, a gyűrűsfókákra. A mackók a vízben nem tudják olyan könnyen megközelíteni a zsákmányt, mint az összefüggő jégmezőn, ezért sok jegesmedve fel is hagyott a fókavadászattal, inkább a madarak tojásait kezdték el fogyasztani. A kutatók még nem tudják, hogy milyen hatással lesz a medvékre, hogy az eddig zsírban gazdag táplálékukat fehérjedúsra cserélték.

A ludak a jegesmedvék étrendváltásával új ellenséget kaptak, amelyek száma könnyen visszaeshet a régióban. Ha kevesebb a lúd, nem tudják olyan szépen rendben tartani a sarkvidéki tundra növényzetét, aminek a vonuló rénszarvascsordák látják majd kárát.

A jelenség jól rávilágít, hogy egy változás hogyan boríthat fel egy egész ökoszisztémát. Az IFL Sience cikke szerint bár az Antarktisz élővilága még nem borult fel teljesen, ha nem teszünk ellene, bekövetkezik.

Megosztás Facebookon