nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Hosszú volt a haja, kirúgták a közterület-felügyelettől

Hosszú volt a haja, kirúgták a közterület-felügyelettől

Igazi, múlt századbeli ügy került az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé, ami végül szankcionálás nélkül oldódott meg. Egy hosszú hajú férfit elbocsátottak a közterület-felügyelettől, mert nem vágatta le lófarokban hordott haját. A hasonló frizurát hordó nőktől nem kérték ezt.
NLCafé
f Ajánlom

Kénytelen volt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordulni egy hosszú hajú férfi, akit hátrányos megkülönböztetés ért munkahelyén hajviselete miatt. Egy meg nem nevezett önkormányzat közterület-felügyelőként alkalmazta a férfit 2011 óta, akinek már akkor is hosszú haja volt, amelyet lófarokban hordott. Bár főnökei többször mondták neki az évek alatt, hogy vágassa le a haját, a férfi ezt nem tette meg, aminek végül semmi következménye nem lett, egészen 2016 augusztusáig.

Ekkor ultimátumot kapott az igazgatóhelyettestől, hogy ha nem vágatja le a haját, megszüntetik a munkaviszonyát. Aznap már nem is engedték szolgálatba lépni, napját nem igazolták le. Ekkor a lófarkas férfi betegállományba került, majd közös megegyezéssel távozott a cégtől, miközben jelezte az esetet az EBH-nak.

A férfi szerint hátrányos megkülönböztetés érte férfi volta miatt – a női dolgozóknál nem írták elő, hogy a hosszú haj gondot jelentene a munkavégzésben. Így látta ezt az EBH is, amely megállapította, hogy a férfit a munkáltató neme miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetésben részesítette.

A közterület-felügyelet a férfit ért anyagi hátrányt utólag kompenzálta, ezért az EBH a jogsértés megállapításán és a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításának megtiltásán túl egyéb szankció kiszabását nem tartotta szükségesnek.

 

Megosztás Facebookon