Aktuális

Hosszú volt a haja, kirúgták a közterület-felügyelettől

Igazi, múlt századbeli ügy került az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé, ami végül szankcionálás nélkül oldódott meg. Egy hosszú hajú férfit elbocsátottak a közterület-felügyelettől, mert nem vágatta le lófarokban hordott haját. A hasonló frizurát hordó nőktől nem kérték ezt.

Kénytelen volt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordulni egy hosszú hajú férfi, akit hátrányos megkülönböztetés ért munkahelyén hajviselete miatt. Egy meg nem nevezett önkormányzat közterület-felügyelőként alkalmazta a férfit 2011 óta, akinek már akkor is hosszú haja volt, amelyet lófarokban hordott. Bár főnökei többször mondták neki az évek alatt, hogy vágassa le a haját, a férfi ezt nem tette meg, aminek végül semmi következménye nem lett, egészen 2016 augusztusáig.

Ekkor ultimátumot kapott az igazgatóhelyettestől, hogy ha nem vágatja le a haját, megszüntetik a munkaviszonyát. Aznap már nem is engedték szolgálatba lépni, napját nem igazolták le. Ekkor a lófarkas férfi betegállományba került, majd közös megegyezéssel távozott a cégtől, miközben jelezte az esetet az EBH-nak.

A férfi szerint hátrányos megkülönböztetés érte férfi volta miatt – a női dolgozóknál nem írták elő, hogy a hosszú haj gondot jelentene a munkavégzésben. Így látta ezt az EBH is, amely megállapította, hogy a férfit a munkáltató neme miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetésben részesítette.

A közterület-felügyelet a férfit ért anyagi hátrányt utólag kompenzálta, ezért az EBH a jogsértés megállapításán és a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításának megtiltásán túl egyéb szankció kiszabását nem tartotta szükségesnek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top