Aktuális

Szabadon engedték a Wikileaks-iratok kiszivárogtatóját

Szabadon engedték szerdán az Egyesült Államokban Chelsea Manninget, aki titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Hét évet töltött börtönben, jóllehet 35 esztendőre ítélték, ám Barack Obama, az előző amerikai elnök az ötödére csökkentette Manning büntetését még januárban.

Manning Kansasban, egy katonai börtönben töltötte büntetése zömét, onnan került szerdán szabadlábra – adta híról a BBC nyomán az MTI. Eredetileg férfi volt, és Bradley Manning néven anyakönyvezték, ám átoperáltatta magát nővé, és felvette a Chelsea keresztnevet. A kansasi börtönben kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, és többször írt kérvényt, hogy szállítsák át női börtönbe. Ennek ellenére végig férfirészlegben volt.   

Az amerikai hadsereg munkatársaként 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot, továbbá videók sokaságát juttatta el a WikiLeakshez. Ezek között voltak az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat mutató videók. 

A most 29 éves Manning 2009 őszétől fél éven át folyamatosan szivárogtatta a titkos információkat Julian Assange WikiLeaks-alapítónak. 2010 tavaszán tartóztatták le.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top