Aktuális

Ordítástól hangos a Fehér Ház: folytatódik Trump és az oroszok bohózata

Az amerikai elnök olyat tett, amire eddig nem volt példa. Az amerikai hírszerzők és a politikai paletta mindkét oldalának szereplői is csak a fejüket fogják.

Donald Trump amerikai elnök múlt hét szerdán a Fehér Házban fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert és Szergej Kiszljak nagykövetet. Ezzel még nem feltétlenül lenne gond, bár az időzítés már akkor sem volt szerencsés. Trump ugyanis egy nappal az után látta vendégül az orosz diplomácia két vezetőjét, hogy felmentette hivatalából James Comey FBI-igazgatót, miközben a szövetségi nyomozó iroda éppen a Trump-stáb orosz kapcsolatait feszegeti.

A találkozó után azonban a Washington Post közölt cikket arról, hogy jelenlegi és korábbi amerikai tisztségviselők szerint az amerikai elnök olyan érzékeny információkat osztott meg az oroszokkal, amelyeket még az USA saját szövetségeseivel sem, nemhogy legfőbb ellenfelével. A lap értesüléseit azóta a Reuters hírügynökség és a BuzzFeed saját forrásai is megerősítették.

Donald Trump és Szergej Lavrov a Fehér Házban (Fotó: MTI/Orosz Külügyminisztérium)
Donald Trump és Szergej Lavrov a Fehér Házban (Fotó: MTI/Orosz Külügyminisztérium)

Az adatokat az elnök az USA egyik partnerétől kapta egy hírszerzésmegosztási egyezmény értelmében, az adott partnerország – amelynek a Washington Post cikke szerint belső információi vannak az Iszlám Állam működéséről, egészen pontosan egy terrorcselekmény előkészítéséről –azonban nem járult hozzá, hogy ezeket az információkat bárki is megossza az oroszokkal. A találkozó után a Fehér Ház munkatársai sietve hívták a CIA-t és a nemzetbiztonsági ügynökséget, az NSA-t, hogy megpróbálják a károkat enyhíteni.

“Ez olyan információ volt, amelyet a legszigorúbb, kódszavas védelem illet” – mondta a Washington Postnak egy amerikai kormányzati forrás, aki szerint Trump “több információt adott át az orosz nagykövetnek, mint amennyit megosztottunk a saját szövetségeseinkkel”.

A Fehér Házban dolgozó források szerint egyébként Trump teljesen váratlanul, az előzetes forgatókönyvtől eltérve kezdett az Iszlám Államról beszélni Lavrovékkal, és ekkor közölte velük az érzékeny információkat.

Az amerikai kormány szinte bármelyik tagja hazaárulást követett volna el, ha hasonló információkat nyilvánosságra hoz. A mindenkori amerikai elnöknek azonban igen széles jogkörei vannak ezen a téren, így a Washington Post szakértői szerint ebben az esetben nem történt törvénysértés.

Aggasztó Trump adatkezelése

Bár sem a CIA, sem az NSA nem kívánta kommentálni az esetet, az ügynökségek tisztségviselői aggasztónak nevezték, ahogy Trump az érzékeny adatokat kezeli, illetve megkérdőjelezték, hogy az elnök egyáltalán tisztában van-e a következményekkel. Ha ugyanis a közölt információk révén az oroszok betekintést nyerhettek az amerikai hírszerzés, kém- és terrorelhárítás működésébe, az az USA számára beláthatatlan veszélyekkel járhat a közeli jövőben. A Washington Post értesülései szerint az amerikai elnök például elárulta Lavrovéknak, hogy az USA hírszerző partnere melyik városban szerezte információit az Iszlám Állammal kapcsolatban.

Bár az esetet követően H.R. McMaster, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója igyekezett elbagatellizálni a találkozón történteket, utána nem volt hajlandó az újságírók kérdéseire válaszolni.

Emelkedett a hangerő

Ennél beszédesebb, hogy tegnap este Trey Yingst, a CNN Fehér Házba delegált tudósítója szemtanúja volt, ahogy Steve Bannon elnöki tanácsadó, Mike Dubke, az elnöki rezidencia kommunikációs igazgatója, valamint Sean Spicer sajtófőnök és helyettese Sarah Sanders bevonulnak egy irodába, ahonnan ezután kiabálás hangjai szűrődtek ki.

Adrian Carrasquillo, a BuzzFeed riportere szintén fültanúja volt ennek, amíg a Fehér Ház munkatársai fel nem hangosították az újságírók környékén lévő tévéket, hogy azok elnyomják az ordítozás zaját.

Trump párttársai és politikai ellenfelei egyaránt óvatosak, John McCain arizonai szenátor azonban úgy fogalmazott: egyelőre nem kommentálná az eseményeket, amíg nincs birtokában minden információ, de ha valóban az történt, amire a riportok alapján gondol, akkor a helyzet rendkívül aggasztó.

Nem lennénk most Paul Ryan, az amerikai képviselőház elnöke helyében sem, akinek valószínűleg egy tavaly júliusban írt Twitter-üzenete miatt kell majd magyarázkodnia. A republikánus politikus ugyanis – Hillary Clintonra utalva – azt írta: “nem lenne szabad, hogy azoknak az embereknek, akik gondatlanul bánnak az érzékeny információkkal, hozzáférésük legyen ilyen jellegű adatokhoz”.

A helyzet fokozódik, kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top