Aktuális

“A legjobb, amit tettem, hogy lányomat nemzettem, a legrosszabb, hogy megszülettem!”

Különleges díjátadón jártunk. Otthontalan emberek kaptak elismerést irodalmi vagy képzőművészeti alkotásaikért. Többek között egy szociológus és egy bölcsész is.

Idén tizedik alkalommal rendezték meg az Év Alkotása Díjátadó Ünnepséget. A Fedél Nélkül lap szerzői, alkotói három kategóriában pályázhattak: vers, próza és kép. A pályaműveket a kortárs művészekből álló zsűri tagjai adták át.: Tóth Krisztina, Szász Lilla, Cserna-Szabó András, Eifert János, Fekete András és Nyáry Krisztián.

Próza, I. hely: Gede Márton

Gede Márton (művésznevén Akó Tícián) Pénzes című novellájával próza kategóriában nyert. A férfi könyvtár-népművelés szakon végzett, később újságírónak képezte át magát. Manapság a Tűzoltó utcában árulja a Fedél nélkül újságot. “Hajléktalan vagyok, a Fedél Nélkül állandó szerzője, mellette részt veszek egy sor érzékenyítő programon – sorolja magáról egy szuszra. – Készítettem például interjút Bödőcs Tiborral, tudja, a stand up comedyssel. De engem is ismernek már az emberek a lapból. Amikor meglátnak az újsággal a hónom alatt, sokszor kérdezik, hogy Gede Márton vagy Tícián írt-e bele? Ha nem, akkor itt van egy kétszázas, de a lap nem kell.”

Gede Mártonnak ez az első díja, de szerinte ez lesz egyben a legbecsesebb is. “Tóth Krisztina maga mondta, nem az volt a kérdés, hogy én nyerek-e, hanem csak az, hogy melyik novellámmal.”

Képzőművészet, I. hely: Dvorcsák Gábor

Dvorcsák Gábor Zöld bánat, elveszett tövisű sóhajok című festményével a képzőművészet kategóriában nyerte el a zsűri díját. A férfi 1979 óta fest, mellette verseket ír. Fiatalon egy konzervgyárban dolgozott, előtte “intézetis” volt. Ma egy hajléktalanszállóra tér “haza” esténként, napközben pedig a MÜSZI Kulturális Alkotóközpont egyik bérlője. “Örülök, hogy befogadtak a többiek – mondja. – 4-5 négyzetméter az enyém, de épp elférek rajta. A lényeg, hogy minél kevesebb időt töltsek a szállón, és tudjak festeni. Akkor a legjobb, amikor van “zsé” és nem kell az ingyenkonyhán ebédelnem. Mert ilyenkor egész nap lehet dolgozni.” A férfi időnként megbízásra fest portrékat, de “jöhet a fizikai munka is“. Ha ő nyeri a Fedél Nélkül újság aktuális havi pályázatát, az újabb 5.000 forintot jelent. “Anyagilag megvagyok, bár félretenni nem megy.” Többször volt már kiállítása, most is “be van ígérve a következő“. A vágyairól azt mondja, 1994 óta hajléktalan, jó lenne, ha ez végre megváltozna, de a lényeg úgyis az, hogy lehessen festeni.

Próza, különdíj: Pollák László

Pollák László próza kategóriában nyerte el a zsűri különdíját, Tudósítás Mihály arkangyal budapesti látogatásáról című novellájával. A férfi verseket is ír. “Könnyű annak, akinek súgják – mondja. – Ha fontos valami, addig nem ereszt, amíg le nem írom. Felébreszt álmomból is, és makacsul ébren tart, míg nincs a papíron. Engem kiengedett a halál a markából, kaptam még egy kis időt – ez visszatérő témám. De a szerelem és a természet is. Igazán nem vagyok büszke semmire, mert szerintem az lehet csak büszke, aki az egész világnak tett jót, nem csak az emberiségnek.” László a Fedél Nélkül újságírói munkája révén számos interjút készített. Legszívesebben Törőcsik Marira emlékszik. “Egy jól megszerkesztett interjú voltaképp egy alkotás.”

Vers, I. hely: Deli Bálint

Deli Bálint A halott dala című művével vers kategóriában lett győztes. A férfi a közelmúltban hunyt el. Szociológus volt, de halála előtt az írással, a képalkotással foglalkozott, utóbbiba a fotózástól a rajzokig és festményekig sok minden beletartozott. Az Atlantisz Művészetterápiás Stúdiót vezette gyerekeknek, másodmagával. Ismerősei azt mondják, egy önkormányzati lakásban élt egyedül, minimális jövedelemből. Magáról így vallott: “De jure (jogilag) lakástulajdonos, de facto (ténylegesen) hajléktalan vagyok, gyertyával világítok, a hőmérőm +2 Celsius fokot mutat; csendes hely ez a cella, ahol vaktában fagyoskodok, vagy nomád vagyok. A legjobb, amit tettem, hogy lányomat nemzettem, a legrosszabb, hogy megszülettem. Apa vagyok és árva, árva – életimádó, halálba zárva.” Idén jelenik meg verseskötete Ha felnövök, gyerek leszek címmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top