Aktuális

Érettségi 2017: komplexebb történelem írásbelik jönnek

Ma a történelmi írásbeli feladatsorokkal folytatódik az érettségi emelt és középszinten. Vannak változások az idei vizsgában, például egyes témákat kihagytak az érettségiből.

Egyes politika-, eseménytörténeti egységek kimaradtak a 2017-es történelem érettségiből, ennek köszönhetően 15 százalékkal kevesebb anyagot kérnek számon a tavalyi feladatsorhoz képest. Az írásbeli és a szóbeli vizsgarészekre adható pontok aránya viszont mindkét szinten a jelenlegi 90-60-ról 100-50-re módosult. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között  tette közzé honlapján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

A 2017-es történelem érettségiben mind közép-, mind pedig emelt szinten új feladattípusként jelenik meg a komplex tesztfeladat. Ez alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül. A komplex tesztfeladat a 12 tesztkérdés egyikét képezi, helyes megoldásával a legmagasabb pontszám szerezhető meg a feladatok között.

Költséghatékonysági és környezetbarát szempontok az érettségin

A 2017-es történelemi érettséginél esszékérdések száma lecsökkent, középszinten eddig nyolc lehetőségből hármat választott a vizsgázó, ehelyett az új vizsgaleírás szerint négyből két témát választhat, emelt szinten pedig az eddigi tízből négy helyett, hatból hármat választhat. A változtatás oka, hogy a pedagógiai mérési adatok azt mutatják, a kevesebb esszéfeladat is megfelelően mér, emellett költséghatékonysági és környezetbarát szempontokat is figyelembe vettek.

Emelt szinten a kevesebb esszé miatt az időkeret felosztása is változik. Eddig 90 perc jutott a tesztre és 150 perc az esszékre, most 100 perc a tesztre és 140 perc az esszékre. Ezen a szinten új esszétípus is megjelenik az érettségin, egy szintén komplex feladat, amely irányulhat például valamely több korszakon átívelő történelmi probléma bemutatására, vagy azonos korszakban párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történelmi események összehasonlítására, vagy két különböző korszak eseményeinek összevetésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top