Aktuális

Érdemi változásokat hoz az új adócsomag

Több ponton is módosul az adózás rendjéről szóló törvény a 2018-as adócsomag elfogadásával. A változások életbelépése után egyebek mellett a cégeknek színt kell vallaniuk külföldi számláikról, jön az adófizetési biztosíték, az egyéni vállalkozóknak pedig kötelező lesz bankszámlát nyitniuk.

Érdemi változásokat hoz az adózás rendjéről szóló törvényben a nemrég beterjesztett adócsomag. Az RSM-DTM adótanácsadó szerint a cégeknek nem árt időben felkészülniük a módosításokra.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a cégeknek kötelező lesz bejelenteniük a külföldi pénzintézeteknél vezetett valamennyi, 2018. január 1-jén érvényes bankszámlájuk adatait. Ha elmulasztják, 600 000 forint bírságra számíthatnak.

Szintén sokakat érinthet, hogy  az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz bankszámlát nyitni 2018. január 31-ig.

Bevezetik az adófizetési biztosíték fogalmát is, amivel az adóregisztrációs eljárás szabályait szigorítják a gazdaság kifehérítésének égisze alatt. Ezentúl adófizetési biztosítékot követel a NAV azoktól a személyektől, akik adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viseltek, és

  • új társaságban kívánnak részt venni (akkor is, ha az adóregisztrációs akadályok a céget nem érintik),
  • már működő cégbe kívánnak belépni.

Az adófizetési biztosíték összege a nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett adótartozás, amit az adófizető a NAV letéti számlájára utalhat át.

Portfolio

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top