Aktuális

Átszervezhetik a menzák ellenőrzését

Egy törvénytervezet szerint megreformálnák a közétkeztetést végző konyhákat. Két verzió is született a megvalósításra.

Egy törvénytervezet szerint központilag meghatározott minőségellenőrzés bevezetésével az állam nemcsak finanszírozná a közétkeztetést, hanem a minőségi és a szervezési feladatokba is beleszólna – értesült a Magyar Nemzet.

A közétkeztetés reformja kétféleképpen valósulhat meg: az A verzió szerint kibővítenék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatáskörét, a B verzió értelmében pedig egy új, a Miniszterelnökség irányítása alá tartozó szervezetet hoznának létre a közétkeztetés feladatainak koordinálására. 

A Földművelésügyi, a Nemzetgazdasági, valamint az Igazságügyi Minisztérium az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal jogköreinek kiterjesztését támogatja, mivel ez olcsóbb és kevésbé büroktatikus megoldás.

menzák finanszírozásánál mindenképp figyelembe vennék a Nébih-pontozást és ez is számítana, amikor az állami finanszírozás nagyságáról döntenek.

A törvénytervezet tartalmazza azt is, hogy a következő tíz évben évente tizenöt-húszmilliárd forintot költenének az ellátó főzőkonyhák és az étkezéseknek helyet adó éttermek felújítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top