Aktuális

Érettségi 2017: hétfőn magyar nyelv és irodalom írásbeli

A 2017-es érettségi hivatalosan pénteken kezdődött, a diákok többsége ugyanakkor ma vizsgázik először. Hétfőn emelt és középszinten a magyar nyelv és irodalom írásbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák.

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel folytatódik a 2017-es érettségi vizsgák időszaka. A diákoknak közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésükre a feladatok elkészítésére.

Változások a 2017-es érettségin

2017-ben a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. Az érettségiző diákok a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak.

A középszintű magyarérettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhatnak a végzősök. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Másképp értékelik a 2017-es érettségi feladatlapokat

A feladatlapok értékelését is módosították 2017-től, így például a kiváló helyesírást jutalmazzák ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentenék az érettségi vizsgák eredményét. Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsorból áll, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A hivatalosan pénteken kezdődött érettségin 2017-ben 108.500 diák ad számot tudásáról. Az érettségi vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top