Aktuális

Érettségi 2017: Így látja egy érettségiző a magyartételsort

Az esetleges előrehozott érettségiken és a nyelvvizsgákon kívül a diákok nagy részének az érettségi az első igazán nagy és fontos megmérettetése. Ráadásul ettől függ a felvételi is, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy nincs tétje a dolognak.

Jókedvűen jöttem ki a magyarérettségiről, jóval a megadott idő előtt végeztem, legalább egy órával korábban. Úgy érzem, hogy minden ment, talán csak az első részre lehetett volna több időt hagyni nekünk, ott jól jött volna. A szövegértési feladatban érthető volt a szöveg, de sokszor olyan hosszú kifejtős válaszokat vártak rá, hogy azzal rengeteg idő elment. Én a motivációs levél írását választottam utána, szerintem az egy nagyon jó és könnyű feladat volt, ennek nagyon örültem, mert már sok motivációs levelet írtunk, gyakoroltunk rá éppen eleget.”

Fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

“A magyarérettségi második részében választhattunk egy novellaelemzés és két vers elemzése közül, én azonnal tudtam, hogy Kosztolányi Dezső Boldogság című novellájára voksolok. Magát a művet nem ismertem, de a szerzőt igen, és a tanáraink mindig azt tanították, hogy ha ismered a szerzőt és a kor jellemzőit, akkor nem lehet gond. Írtam általánosságokat, és aztán elmélyedtem a műben. Szerintem ez egy nagyon jó novella volt, a legtöbben az ismerőseim közül ezt választották, mert sokat lehetett írni róla. Amennyire tudom, a többieknek is jól sikerült a magyar, nem csak én gondolom azt, hogy megoldható tételsor volt az idei. A holnapi naptól jobban félek, mert nincs matekos agyam, de nagyon rosszul nem sikerülhet, mert iszonyú sokat gyakoroltam rá. Nem hiszem, hogy ezen fog múlni a jövőm. A töritől is tartok egy kicsit, de szerencsére utána már pihenhetek, mert egy spanyol emelt szintű érettségim lesz csak a töri után, de jó sokára, május 24-én.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top