Aktuális

Már tavaly jelezték, hogy baj van a gödi otthonnal

Az ott dolgozók már tavaly jelezték, hogy súlyos gondok vannak a gödi speciális otthonban. Ahogy az sem titok, hogy a most menesztett igazgató korábban olyan intézményt vezetett, amelyről az ombudsman egyszer már kimondta, hogy az ottani körülmények sértik az emberi méltóságot.

Csütörtökön felfüggesztették a gödi, állami fenntartású Topház Speciális Otthon igazgatóját, miután egy brit és magyar illetőségű civil szervezet jelentése napvilágra hozta az intézetbeli visszaéléseket, embertelen bánásmódot. Kiderült, hogy a 220, fogyatékossággal élő embert gondozó otthonban kegyetlenül bánnak a betegekkel, voltak, akiket éheztettek, másokat kényszerzubbonyba dugtak, és szándékosan elzárva tartottak. Az Emmi rendkívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Az Index.hu most azt írja, hogy a jelentés nem a semmiből bukkant elő, egy ideje már tudni lehetett, hogy az intézetben gondok vannak. A Topház dolgozói már tavaly jelezték az államtitkárnak és a szociális és egészségügyi dolgozók szakszervezetének, hogy rémesek a körülmények az otthon falain belül, ezért a szakszervezet vezetője az alapjogi ombudsmanhoz fordult. Cser Ágnes azt írta Székely Lászlónak, hogy az otthonban rendkívül kevesen vannak a szakszerű végzettséggel rendelkezők, és hogy az új igazgató leszereltette a fekvő lakók szobáinak ajtaját, ezért a betegek ki vannak szolgáltatva őrjöngő társaiknak, és komoly veszélyben van testi épségük.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az Indexnek azt mondta, hogy valóban megkereste az ombudsmant a szakszervezeti vezető, és még 2017 elején ki is ment az ombudsman a Topházba, lefolytatta helyszíni vizsgálatát, és most folyik a helyzet alapjogi szempontból történő vizsgálata. 

A Cser által emlegetett – és most felfüggesztett – új igazgató személye is érdekes. Az Abcúg értesülése szerint ugyanis Lantosné Berkesi Judit korábban a pilisvörösvári speciális otthont vezette, amely ugyancsak a rémes körülményeiről híresült el a médiában. 2007-ben egy ottani volt dolgozó azzal fordult az ombudsmani hivatalhoz, hogy két éjszakás nővér jut 112 lakóra, nem megfelelőek a higiéniás körülmények, a betegek pedig ótvarosak és rühösek. Nem kapnak eleget enni, és a “fekvő pépes” betegek számára a maradék ebédet darálják le. Szabó Máté országgyűlési biztos kérésére az illetékes gyámhivatal szakreferense kivizsgálta a panaszt, ennek következményeként pedig még az is kiderült, hogy nem volt nemenként elkülönített vécé, és a zsúfoltság miatt a halottakat sem tudták elkülöníteni.

Lantosné Berkesi Judit idén vette át a vezetést a gödi Topházban, miután  január 2-án, nem teljesen világos okokból, közös megegyezéssel távozott igazgatói posztjáról Formanek Tamás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top