Aktuális

Biológusnő nyerte a felfedezők nagydíját

Magyari Enikő biológus nyerte a 2017-es Magyar Felfedező Nagydíjat, aki őstörténeti fosszíliákat vizsgált, és fedezett fel.

A díjat a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány immáron ötödik alkalommal osztotta ki. 2017-ben Magyari Enikő biológus, ökológus nyerte el a címet.

Magyari Enikő az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa, őskörnyezet-elemző, -feltáró munkájáért, valamint a paleobotanikában és paleoökológiában tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért vehette át az elismerést április 29-én, a felfedezők napján.

Magyari Enikő az M1 aktuális csatorna pénteki műsorban mondta el, elsősorban paleobotanikai módszerekkel és fosszíliák vizsgálatával, az elmúlt 30 ezer év őskörnyezet-változásaival és a paleoklíma rekonstrukciójával foglalkozik.

Magyar Enikő szerint a feltöltődött folyómedrek és buckaközben kialakult lápokból vett üledékes mintákból kivont pollenek összetételéből következtetni lehet az egykori növénytakaró összetételére, például hogy mekkora volt az erdőborítottság mértéke az Alföldön, milyen fafajok, erdők domináltak akkoriban. A növényzet összetételéből rekonstruálni lehet az egykori éghajlatot. Létezik ugyanis egy eurázsiai felszíni pollenminta-hálózat, amelyhez hozzárendelték az éghajlati paraméterek is. Összehasonlítva a fosszilis mintákat a maiakkal, következtetni lehet a múltbéli klímára.

A pollenek kutatásával több millió évre vissza lehet tekinteni a múltba, akár a Kréta-időszakból fennmaradt pollenmintákat is vizsgálni tudják, ugyanakkor ezeket már nagyon nehéz növényekhez kötni, mivel nem feltétlenül ismerjük a korabeli növényfajokat – mondta a nagydíjas Magyari Enikő.

Magyari Enikő nyerte a Magyar Felfedező Nagydíjat 2017-ben
Magyari Enikő nyerte a Magyar Felfedező Nagydíjat 2017-ben (fotó: Földgömb)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top