Aktuális

Milliós kártérítést fizetnek a raboknak egy új jogszabály miatt

Március közepe óta összességében több millió forintos kártérítést fizettek ki azoknak a fogvatartottaknak, akik alapvető jogaik megsértésére hivatkozva indítottak pert Strasbourgban a magyar állam ellen.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt másfél hónapban huszonhárom végzés érkezett a tárcához, közülük kilencet már végrehajtottak. A kártalanítást egy tavaly elfogadott törvény írja elő. A jogszabály 1200 és 1600 forint között állapította meg a sérelmi díj napi összegét. A kártérítés abban az esetben jár az elítélteknek, ha a börtönben nem biztosítják az előírt életteret és az elkülönített illemhelyet, a fogvatartottakat megkínozzák, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódot alkalmaznak ellenük, a cellában nem gondoskodnak a megfelelő szellőztetésről, világításról, fűtésről vagy a rovarok irtásáról.

A Magyar Idők írásában megemlíti, hasonló okokra hivatkozva az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) számos esetben marasztalta már el Magyarországot. A strasbourgi testület döntéseit az évek óta tartó férőhelybővítési és intézetfelújítási programok sem befolyásolták. Ezek célja, hogy az évtized végére 100 százalékra csökkenjen az intézetek jelenleg 130 százalék körüli telítettsége.

A törvény elfogadása óta felfüggesztették a kérelmek vizsgálatát, ami jelentős “megtakarítást” eredményezhet a költségvetésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top