Aktuális

Tájvédelmi körzetben romboltak a terepjárósok

A védett természeti területeken hatalmas károkat hagytak maguk után az engedély nélküli terepautós rendezvény résztvevői.

2017. április 29-én engedély nélküli terepautós rendezvény zajlott, mely érintette az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részét, valamint több Natura 2000-es területet, ahol gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autózott keresztül mintegy 50 terepjáró.

Az esemény során a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre, holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, illetve  megváltoztatták azt, valamint vízi növényzetet pusztítottak el.

A védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása. Védett természeti területen járművel közlekedni az arra külön kijelölt utak kivételével csak a természetvédelmi hatóság, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyével szabad. Aki a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) alapján az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérés tényállásokra is.

Az eseménnyel kapcsolatban a rendőrség valamint a Kormányhivatal felé feljelentést tettek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top