Aktuális

Durva fotók készültek egy magyar bentlakásos intézetben

Ágyhoz kötött, vérző, éhező emberekről ír az a jelentés, amelyet a fogyatékkal élők magyarországi ellátásáról készített egy nemzetközi civil szervezet.

A Mental Disability Advocation Centre nem szokta nyilvánosságra hozni a jelentéseit, a magyar állapotokról szóló felméréseiket viszont kivételesen a nyilvánosság elé tárták szerdán Budapesten. A fogyatékkal élők jogait védő szervezet munkatársai a gödi Topház Speciális Otthonba jutottak be, és nagyon súlyos állapotok fogadták őket.

A 220 gondozott közül volt, akin nyílt sebeket láttak, másokat az ágyukhoz kötöztek vagy rácsok mögött tartottak. Sokan egyértelműen alultápláltak voltak. A jelentés beszámol egy rácsos ágyban tartott, hároméves gyerekről, akinek az izmai is visszafejlődtek.

Forrás: MDAC
Forrás: MDAC

Az MDAC képviselője szerint a gödi intézeten kívül számos más hely működhet Magyarországon, ahol az állami gondozásban részesülő, fogyatékkal élő emberek hasonló, méltóságot nem ismerő bánásmódban részesülnek. Ezért a szervezet nemcsak a Topházat záratná be, de a fogyatékkal élőkért felelős teljes magyar intézményrendszer átvilágítását is követeli.

(A képek az MDAC jelentéséből származnak.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top