Aktuális

Alig lesz gyümölcs az áprilisi havazás miatt

A szakemberek máris úgy látják, az áprilisi havazás komoly károkat okozott a gyümölcsösökben. A fagykár miatt alig kerülhet hazai gyümölcs a boltokba.

Akár 70 százalékos is lehet a virágkár a húsvét utáni fagyok miatt. Ugyanakkor azok a gyümölcsfajták, amelyek még az áprilisi havazás előtt elvirágoztak, jó eséllyel kihúzták a nehéz időszakot.

Az InfoRádió megtudta, a fagy és a téliesre fordult időjárás 20-30-70 százalékos kárt okozott a hazai gyümölcsösökben. A pusztulás mértéke attól függ, elvirágzott-e már az adott gyümölcsfa.

Az őszi- és a kajszibarack, úgy tűnik, szerencsére túlélte a fagyokat, hiszen már a fagy beállta előtt elvirágoztak. A cseresznye ugyanakkor nagyon sok helyen esett az áprilisi havazás áldozatául.

Leginkább Kelet-Magyarországon és az Ipoly-völgyében, illetve Nyugaton az Alpokalján okozott károkat a hideg, az epreseket ugyanakkor a téli hideg és a tavaszi fagy is jócskán megdézsmálta. Hogy idén rekordtermés biztosan nem várható, az sajnos máris kijelenthető.

A virágzó gyümölcsfáknak ártott a leginkább azáprilisi havazás
A virágzó gyümölcsfáknak ártott a leginkább az áprilisi havazás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top