Aktuális

Egyre többen vannak, akik szerint az EU-hoz tartozni jó dolog

A Brexit, a terrortámadások és a menekültválság sem vették el a kedvét az emberek többségének az Európai Uniótól, amelynek népszerűsége egyre csak növekszik. A tavalyi adatokhoz képest ma 4 százalékkal többen gondolják azt, hogy jó, hogy az EU-hoz tartoznak.

A legutolsó, 2016 szeptemberében készült uniós közvélemény-kutatáshoz (Eurobarometer) képest ma négy százalékponttal többen, a megkérdezettek 57 százaléka tartja jó dolognak az uniós tagságot, és ez a szám újra megközelíti a pénzügyi válság előtti, 2007-es mutatókat. 

Az Európai Parlament megbízásából készült kutatás alapján azonban országonként elég nagyok az eltérések. A magyar megkérdezettek válaszaiból az derül ki, hogy Magyarországon egy százalékponttal, 48 százalékra javult azok aránya, akik jó dolognak tartják az uniós tagságot, és ugyancsak ennyivel nőtt azok száma, akik szerint a tagság nem jó, de nem is rossz. Két százalékponttal csökkent a tagságot rossznak tartók aránya.

Az adatok azt mutatják, hogy az emberek szerint a terrorizmus, a munkanélküliség és az adócsalás elleni küzdelem terén több uniós fellépés szükséges. Az arab világon belüli egyensúlyvesztésre, Oroszország és Kína növekvő befolyására, Nagy-Britannia unióból való kilépésének tervére (Brexit) és Donald Trump amerikai elnökké választására a nagy többség előnyben részesítené a közös európai uniós választ az egyéni nemzeti lépésekkel szemben. Ez a magyar válaszadókról is elmondható.

Az európaiaknak kevesebb mint a fele érzi úgy, hogy uniós szinten “a hangja jobban hallható”. Ez az arány 2007 óta a legmagasabb a mostani mérésben, és 6 százalékponttal nőtt 2016-hoz képest. A magyar válaszadók többsége viszont úgy vélekedik, hogy sem az unióban, sem Magyarországon nem érvényesül kellőképpen a véleménye.

A felmérés azt mutatja, hogy az európaiak döntő többsége szerint a társadalmi osztályok közötti különbségek jelentősek. Egyharmaduk kételkedik abban, hogy a gazdasági bizonytalanságnak egyhamar vége lesz. A kutatás a gazdasági várakozásokra is kitér. Eszerint Magyarországon a derűlátók és a pesszimisták aránya egyaránt magasabb az uniós átlagnál. A válaszadóknak uniós szinten 30, magyar viszonylatban 33 százaléka véli úgy, hogy a válság még hosszú évekig tart, de az uniós 22 százaléknál nagyobb arányban gondolják úgy a magyarok, hogy már megkezdődött a visszatérés a növekedéshez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top