nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Újabb hidegrekordok, kilenc településre bejutni sem lehet

Újabb hidegrekordok, kilenc településre bejutni sem lehet

A fővárosi és az országos hajnali hidegrekordok is megdőltek pénteken. A rendkívüli időjárás miatt néhány település most is megközelíthetetlen.
Forrás: MTI
f Ajánlom

Kékestetőn mínusz 7 Celsius-foknál is hidegebb volt, Lillafürednél 50 centiméteres a  – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum-hőmérséklet 0,2 fok lett az ilyenkor jellemző 5-7 fok helyett.

A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájakon volt. Kékestetőn mínusz 7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum-hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, mínusz 6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztrálták 1959-ben.

Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: a leghidegebb a János-hegyen volt, amelyet szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum-hőmérsékleti rekordját.

Csütörtökön a korábbi 32 centiméteres hóvastagsági rekord dőlt meg. Kékestetőn csütörtök délután 47 centiméteres hóvastagságot is mértek. A péntek reggeli adatok szerint Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 50 centiméteres a hóréteg.

Megközelíthetetlen települések

Továbbra is csak a készenléti szervek tudnak bejutni 9 településre az elmúlt két nap rendkívüli időjárása miatt. Répáshuta, Bükkszentkereszt (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), valamint Galyatető, Mátraháza, Kékestető, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Mátraszentlászló és Bagolyirtás (Heves megye) településekről, illetve településrészekről van szó. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta azt is, hogy 7 megyében, 91 településen szünetelt az áramszolgáltatás, jelenleg 4 megyében 20 településen, mintegy 2080 fogyasztási helyen nincs áram.

Megosztás Facebookon