Aktuális

Mostantól nehezebb lesz Amerikában dolgozni

Donald Trump elrendelte, hogy vizsgálják felül a munkavállalási vízumok programját. Az amerikai elnök azt szeretné, hogy az amerikai cégek jól képzett külföldiek helyett elsősorban amerikai munkaerőt alkalmazzanak.

Az elnök felhívta az ilyen vízumot külföldi munkavállalóik számára rendszeresen kérő technológiai, illetve a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek figyelmét arra, hogy változások várhatók a vízumprogramban.

Trump választási ígérete az volt, hogy politikájában minden szempontból az Egyesült Államokat helyezi majd az első helyre. Ennek szellemében írta alá a H-1B jelű vízummal kapcsolatos rendeletét. A Reuters hírügynökség szerint a rendelet több szempontból homályos, de az elnök tanácsadói elmondták, hogy az egyik cél a vízumlottó megszüntetése. Helyette egy olyan programot vezetnének be, amelyben csak jól képzett külföldi munkavállalók kaphatnának ilyen vízumot. Évek óta már indiaiak kapnak a legtöbben ebből az engedélyfajtából.

A változás leginkább azokat a Szilícium-völgybeli cégeket érintené, amelyek több ezer mérnököt és programozót alkalmaznak. Egyelőre egyik cég sem reagált a Reuters kérésére, hogy mondjanak véleményt. Trump emellett elrendelte az amerikai cégeknek előnyt biztosító kormányzati közbeszerzési program vizsgálatát olyan szempontból, hogy valóban az amerikai vállalkozások vannak-e előnyben, különösen az acéliparban.

A jelenlegi H-1B jelű vízum bírálói azt mondják, hogy a vízumlottóban évente kisorsolt 65 ezer vízumra a munkaerő-kihelyezést alkalmazó cégek rengeteg pályázatot adnak be, és ebből kifolyólag sokat el is nyernek, de az elnyert vízumokat kevésbé jól fizetett állások betöltésére használják. Így jórészt az amerikaiak munkalehetőségét veszik el, és nem az amerikaiakkal nehezen betölthető, különleges képességeket igénylő állásokba toboroznak külföldi munkaerőt. A kormány a vízumlottón felül évente véletlenszerűen kioszt 20 ezer vízumot diák munkavállalóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top