Aktuális

Sokak jogosítványa kerülhet veszélybe egy szűrővizsgálat miatt

Akinél felmerül a betegség gyanúja, automatikusan alvászavar-szűrővizsgálatra kell beutalni. Az alkalmassági vizsgán sok sofőr hasalhat el.

Az elmúlt évben három olyan buszbaleset is történt, ahol a buszsofőr nem diagnosztizált alvási apnoéban szenvedett. A betegséggel kezelték többek között a veronai busztragédia egyik sofőrjét is – írja a hvg. A lap emlékeztet, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma még 2015-ben módosította azt a rendeletet, ami a járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szól.

Sokak jogosítványa kerülhet veszélybe egy szűrővizsgálat miatt

A változtatás értelmében 2016-tól az alvás közbeni légzészavart is szűrni kell a jogosítvány megújításakor. Csakhogy kevés olyan orvos van, aki elvégzi a szűrést. Az Egészségkalauz szerint a praxisok 15 százaléka egyáltalán nem, 46 százalékában pedig csak rizikófaktor esetén szűrik a betegséget. Akiknél felmerül a betegség gyanúja, automatikusan szűrővizsgálatra kell beutalni.

“Az egyes alkalmassági csoportba tartozó alvási apnoéban szenvedő pácienseknek háromévente, a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek évente kell orvosi felülvizsgálaton részt venniük.”

Olvass még többet az alvási apnoéról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top