nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Iszlám hátterű támadás lehetett a Dortmund BL-meccse előtti robbantássorozat

Iszlám hátterű támadás lehetett a Dortmund BL-meccse előtti robbantássorozat

Még nem tisztázott a Borussia Dortmund (BVB) német labdarúgó-egyesület csapatát szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylet háttere, de állítólag a helyszínen találtak egy levelet, ami árulkodó lehet.
Forrás: MTI
f Ajánlom

A Süddeutsche Zeitung, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja jelentése szerint a levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihádista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő – felderítő repüléseket végző – Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában.
Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen “keresztes” háborút folytató országokban felkerültek a “halállistára” – szól állítólag a levél.

Az “Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében” kezdetű, aláírás nélküli levél szerint a fenyegetés visszavonásának feltétele a Tornado gépek kivonása a koalícióból és a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpont bezárása.

Mindhárom médium fenntartásokkal kezeli a levél állításait, és nem zárják ki, hogy félrevezetést szolgáló hamis nyomról van szó. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a helyszínen előkerült egy másik írás is, amely viszont arra utal, hogy a kedd este Dortmundban elkövetett merényletnek szélsőbaloldali háttérre lehet.

Eszerint a szöveg szerint a csapatot szállító buszt azért támadták meg, mert a “BVB politikáját jelképezi”, ez a politika pedig azért helytelen, mert nem irányul kellőképpen a rasszisták, nácik és jobboldali populisták ellen.

Közben a szövetségi legfőbb ügyészség magához vonta a nyomozás irányítását. A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerda délután ismerteti az eljárás első eredményeit.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19:15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre. Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük. A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel megerősített jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, az együttes egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott. A mérkőzést elhalasztották szerda estére.
Megosztás Facebookon