Aktuális

Koncentrációs táborba zárják a melegeket Csecsenföldön

Orosz sajtóértesülések szerint egészen barbár dolgok zajlanak most, 2017-ben Csecsenföldön, ahol a hatóságok több mint száz férfit tartóztattak le "nem hagyományos szexuális nézeteik" miatt.

Az orosz Novaja Gazeta című lap beszámolója szerint hajmeresztő dolgok zajlanak éppen a Csecsen Köztársaságban: az Oroszország délnyugati csücskében szűk másfél millió embernek otthont adó területen – amely jogilag ugyan orosznak minősül, önmagát azonban szuverén államnak tekinti – száz meleg férfit hurcoltak el, “nem hagyományos szexuális orientációjuk vagy annak gyanúja” miatt. Az erőszaktól sem mentes razziákat követően több elhurcolt ember rokonai attól tartanak, hogy szeretteik már nincsenek életben.

Az orosz lap és több emberi jogi csoport is a csecsen kormányhoz fordult, hogy megkérdezzék, mi lett a sorsa az otthonukból elhurcolt meleg férfiaknak. Ramzan Kadirov csecsen elnök szóvivője vérfagyasztóan cinikus választ adott az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva: “nem lehet olyan embereket letartóztatni és zaklatni, akikből egy sincs a köztársaság területén”.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint Csecsenföldön nincsenek melegek
Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint Csecsenföldön nincsenek melegek

Hasonlóan riasztóan nyilatkozott Heda Saratova, a csecsen emberi jogi tanács vezetője, aki azt mondta, nem tud róla, hogy száz férfit letartóztattak volna, ahogy arról sem, hogy bárki meghalt volna. Igaz, hozzátette: “Ha kaptam is volna erről bármilyen értesítést, nem foglalkoznék vele. A csecsen társadalomban bárki, aki tiszteli a hagyományainkat és a kultúránkat, a hatóságok segítsége nélkül is levadászná az ilyen embereket. Mindent megtennénk, hogy ilyen emberek ne létezhessenek a társadalmunkban.”

A Novaja Gazeta szemtanúkkal és túlélőkkel készített interjúja szerint azonban nagyon is létezik a tábor, amelyet egy Argun nevű város korábbi laktanyájában hoztak létre. Egy férfi, akit kiszabadult a táborból, a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy erőszakos kihallgatásoknak vetették alá a csecsen katonák, és azt akarták, hogy árulja el további meleg férfiak nevét és tartózkodási helyét.

Elektrosokk és váltságdíj

A katonák elvették a telefonját is, és az abban szereplő embereket is kivizsgálták, függetlenül attól, hogy melegek-e vagy sem. A lap úgy értesült, hogy többek között a csecsen parlament elnöke is meglátogatta a helyszínt, bár ezt az információt egyelőre még nem tudták megerősíteni.

Az eddigi értesülések szerint a fogva tartott férfiakat elektrosokknak vetik alá, megverik őket, emellett vannak köztük olyanok is, akiknek a családjától váltságdíjat követelnek.

Az orosz LGBT Network nevű civil szervezet – amely segélyvonalat tart fenn a régióból menekülő férfiak számára – megerősítette a jelentéseket.

Csecsenföldön egy ilyen lépés akár az ember életébe is kerülhet (Fotó: Tumblr)
Csecsenföldön egy ilyen lépés akár az ember életébe is kerülhet – Fotó: Tumblr

“Meleg férfiakat tartóztattak le és gyűjtöttek be – mondta Szvetlana Zsaharova melegjogi aktivista. – Mi most azon dolgozunk, hogy kiszabadítsuk őket a táborokból, többen pedig már el is hagyták a régiót. Volt olyan is, aki kiszabadult, tőlük tudjuk, hogy akár 30-40 embert is egyetlen szobába zárva tartanak, árammal kínozzák őket, és kemény veréseket kapnak, volt olyan is, akit agyonvertek.”

Több halott, több sebesült

“Hetek óta brutális hadjárat folyik Csecsenföldön a melegek ellen – tette hozzá Tanya Lokshina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa. – A rendfenntartó és biztonsági erők, akik a Csecsen Köztársaság vérszomjas vezetőjének, Ramzan Kadirovnak a parancsait követik, tucatszám tartóztatnak le férfiakat, akikről gyanítják, hogy melegek, később pedig megkínozzák és megalázzák őket. Vannak olyan férfiak, akik egyszerűen eltűntek, mások úgy jutottak vissza a családjaikhoz, hogy járni is alig tudtak a verésektől. Legalább három emberről pedig tudjuk, hogy belehaltak a brutális akciókba.”

Lokshina hozzátette, hogy Csecsenföldön napjainkban alig van olyan, aki szóba merne állni az emberi jogi megfigyelőkkel vagy az újságírókkal, mert olyan mértékű a rettegés a lakosság körében.

“Nagyon veszélyes akárcsak hivatalos panaszt tenni a helyi biztonsági erők ellen, mivel ez szinte azonnali válaszcsapást von maga után – tette hozzá a jogvédő. – Nehéz kellően erős jelzőkkel lefesteni, hogy milyen veszélyben vannak a csecsenföldi LMBTQI emberek, ebben a régióban ugyanis széles körű és intenzív homofóbia tapasztalható. A melegeket vagy eltérő szexuális orientációjú embereket nemcsak a hatóságok üldözik, de akár saját családjuk valamelyik tagja is bármikor bántalmazhatja, vagy akár meg is gyilkolhatja őket, ha úgy gondolja, hogy szégyent hoztak a famíliára.”

Mit tehet az orosz kormány? 

Joyce Anelay, a külügyminisztérium különleges ügyekkel, köztük az emberi jogokkal is foglalkozó minisztere felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja ki a tömeges letartóztatásokat és gondoskodjon róla, hogy az elkövetők feleljenek a tetteikért.

“A több mint száz meleg férfi csecsenföldi fogva tartása és bántalmazása rendkívül aggasztó” – írta Anelay a PinkNews híroldalhoz eljuttatott közleményében. A jelentésekből az is kiderül, hogy ezek közül az emberek közül legalább hárman életüket vesztették. Különösen riasztó, hogy a régió kormányának közleményei szerint elfogadhatónak tartják az LMBTQI emberekkel kapcsolatos hasonló fellépést. Elítéljük az üldözés minden ilyen formáját, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az esetet, és gondoskodjanak róla, hogy az emberi jogokat megsértő tettesek az igazságszolgáltatás elé kerüljenek.”

Anelay hozzátette, hogy az orosz LMBTQI közösség tagjainak a helyzete sokat romlott az elmúlt években, ezért minden lehetséges szinten közlik aggodalmaikat az orosz hatóságokkal. 

“Oroszországnak nemzetközi jogi kötelezettségei értelmében meg kell védenie állampolgárait az üldöztetéstől – áll Anelay közleményében. – Elvárjuk, hogy az orosz kormány eleget tegyen ezeknek a kötelezettségeknek és fenntartsa a törvényes rendet!”

A brit kormány mellett már az amerikai külügyminisztérium is felszólította az orosz kormányt, hogy hiteles és független vizsgálat keretében járjon utána az aggasztó híreknek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top