Aktuális

Megúszhatja Magyarország a szürkeiszap-szennyezést

Bizakodóan nyilatkozott a Magyarország felé tartó szürkeiszap-szennyezésről az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), úgy vélik, nem biztos, hogy eléri az országot a szennyezés.

Szennyező szürkeiszap tart Magyarország felé, miután április 3-án szivárgást észleltek a Min bányavállalat szászavinci zagytározójánál, ahonnan 6000 köbméter szennyező anyag jutott ki a tározó alatti patakba, és onnan az Aranyos folyóba. Az OVF folyamatosan tartja a kapcsolatot a román hatóságokkal, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés.

A szászavinci zagytározó:

Még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz, aminek az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie a Maroson keresztül a Tiszáig. A Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek 24 órában a területen vannak, és naponta kétszer vízmintát vesznek Nagylaknál.

Szerencsére eddig minden mérés határértéken belül volt, tehát még nincs szennyezésre utaló jel. Az OVF úgy számol, hogy ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz.

A 2000-ben történt tiszai ciánkatasztrófát 100 ezer köbméter szennyező anyag okozta, a Tiszába került. Jelen esetben hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top