Aktuális

Kezdjük elhinni, hogy tényleg működtethető egy egész állam napenergiával

Kaliforniának nem kell már sok, hogy előbb-utóbb egy teljes napig kizárólag napenergiával termelt árammal lássák el az államot. Félúton vannak a környezetbarát siker felé.

Mérföldkő az Egyesült Államok, de az emberi civilizáció történetében is, hogy Kaliforniában nem olyan rég akkora mennyiségű áramot sikerült előállítani napenergiából, hogy nemcsak hogy nullára esett, de negatívba is fordult az áram nagykereskedelmi ára.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) információi szerint egyetlen nap néhány órán át az állam teljes energiaigényének felét már napenergia biztosította. Csúcsidőben 4 millió kWh volt a termelés.

 A Quartz felidézi, hogy nemcsak Kalifornia jár jó úton a megújuló energiaforrások maximális kihasználása felé, hanem például Németország is, ahol időnként előfordul, hogy bizonyos napokon a napelemekkel és a szélerőművekkel együttesen annyi áramot termelnek, amennyivel már nem tudnak mit kezdeni. Ilyenkor a rendszer fenntarthatósága érdekében azt az első hallásra különös megoldást választják, hogy még a németek fizetnek az ipari ügyfeleknek és a szomszédos országoknak azért, hogy azok elhasználják a rendszerben lévő áramfelesleget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top