Aktuális

50 Tomahawkkal torolta meg az USA a keddi gáztámadást Szíriában

Manővezerező Tomahawk robotrepülőgépekkel támadta meg az USA pénteken hajnalban Szíria egyik légibázisát, megtorolva a keddi vegyifegyver-támadást. A mérges ideggázzal civileket, köztük gyerekek és kisbabák öltek meg az országban.

Donald Trump amerikai elnök floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Az elnököt mélyen megrendítette a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott keddi gáztámadás. Szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, álláspontja szerint a szíriai elnök felelős az idlíbi gáztámadásért, amelynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat az országban. Donald Trump úgy gondolja, “nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is”. Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta, az Egyesült Államok “létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke”, hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

A CNN hírtelevízió úgy tudja, az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. Washington több országot, köztük az orosz haderőt is előre értesítette a várható légicsapásokról.

Az amerikai diplomácia képviselője úgy nyilatkozott, a péntek hajnali légicsapások elrendelése is bizonyítja, Trump elnök felkészült a gyűlöletes akciók elleni döntő válaszlépésekre is.

A légi támadást követően a szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte a damaszkuszi kormányerők homszi légibázisa ellen végrehajtott katonai akciót. Mindez annak a kezdete, hogy tudassák, súlyos cselekedeteit a damaszkuszi rezsim nem úszhatja meg büntetlenül.

Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzéke ugyanakkor azzal vádolja az amerikai kormányerőket, ők hajtották végre keddi vegyifegyver-támadást, amelyben legalább 86 ember, köztük nagyon sok kisgyerek vesztette életét.

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte a péntek hajnali rakétatámadást. A televízió szalagcíme szerint az Egyesült Államok “számos rakétával hajtott végre támadást szíriai katonai célpontok” ellen. A televízió veszteségekre is hivatkozott. Egy katonai tisztségviselő szerint a támadás elsősorban anyagi károkat okozott, részletekbe ugyanakkor nem bocsátkozott.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a televíziónak telefonon nyilatkozva elmondta: a legtöbb csapás a közép-szíriai tartományt érte. Szerinte az amerikai támadás a “fegyveres terrorista csoportok” és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet céljait támogatja. Hozzáfűzte: “a szíriai vezetés és politika nem fog ettől megváltozni, nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top