Aktuális

A kamaszok fele szerint teljesen oké meginni egy sört vezetés előtt

A Z generáció lazán kezeli ezt a zéró tolerancia dolgot.

A Mercedes-Benz Hungária Kft., az ORFK és a Közlekedéstudományi Intézet reprezentatív kutatást végeztek tavaly a magyar kamaszok (12-18 évesek) közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban. A több mint 5000 fiatal körében végzett felmérés a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatát, a biztonsági öv használatával kapcsolatos szokásaikat és KRESZ ismereteiket vizsgálta.

A felmérésről szóló beszámolót itt találja, nekünk ebből azonban az a legérdekesebb, hogy a megkérdezettek 46,4 százaléka szerint nem veszélyes egy sör elfogyasztása után volán mögé ülni. A válaszadók 20 százaléka pedig úgy gondolja, hogy ez a helyzet még egy feles tömény szeszes ital lehúzása után is tulajdonképpen veszélytelen.

Ezek a számok azért is aggasztóak, mert az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának kimutatásai alapján Magyarországon a balesetek 10 százalékánál kimutatható az alkoholos befolyásoltság, a KSH adatai szerint pedig évente átlagosan 10 gyerekkorú halálos áldozata van a közlekedési baleseteknek. 

 A reprezentatív kutatás arra is rákérdezett, hogy a kamaszok ültek-e már alkoholos befolyásoltság alatt álló vezető mellett, és a kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók közel negyede ült már ittas sofőr mellett, aki az esetek felében egy idősebb családtag volt.

“Egy baleset már jóval az ütközés előtt kezdődik, ezért egy másodpercnek is óriási jelentősége lehet az utakon. A megfelelő és magabiztos szabályismeret, a rutin, az éber tudat és a szülői példa mind szerepet játszanak egy baleset elkerülésében, ezért is ad aggodalomra okot, hogy sok esetben pont a szülők, vagy más, közeli családtagok mutatnak rossz példát a legbefolyásolhatóbb korosztály számára” – hívta fel a figyelmet a kutatás eredményeire Győrfi Pál, aki ezúttal a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagyköveteként nyilatkozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top