Aktuális

Börtönbe küldik az elvetemült pillangóvadászt

Rendhagyó ítéletet hozott egy angol bíróság pénteken: börtönbüntetésre ítélt egy lepkegyűjtőt védett lepkék gyűjtéséért, megöléséért és birtoklásáért.

A lepkék pártjára állt egy angol bíróság annak a férfinak az ügyében, akit két nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) “megölésében, gyűjtésében és birtoklásában” találtak bűnösnek. A férfi büntetése hat hónap börtön és 250 óra közmunka, továbbá a bíró öt évre megtiltotta, hogy az elítélt felkeresse azt a három természetvédelmi területet, ahol a ritka lepkék élnek. A férfinak 300 font perköltséget is kell fizetnie. Az Egyesült Királyságban ezelőtt soha nem ítéltek el senkit a ritka faj gyűjtéséért és elpusztításáért.

Nagyfoltú boglárka
Nagyfoltú boglárka

Philip Cullent a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták, amint a ritka lepkékre vadászik. A bristoli otthonában tartott házkutatáskor 30 tálca különféle preparált lepkét, köztük nagyfoltú hangyaboglárkákat talált a rendőrség. A nyomozók kiderítették, hogy a gyűjtő az eBayen lepkéket árult, és azt állította, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkákat Franciaországban gyűjtötte.

Az első nagyfoltú hangyaboglárkát 1795-ben találták Nagy-Britanniában, ám a faj 1979-re eltűnt a szigetországból. Svédországból hozott példányokkal honosították meg újra tucatnyi térségben.A lepkék fajmentésével foglalkozó Butterfly Conservation csoport szerint feketepiacon kereskednek a ritka lepkefajjal, amelynek egy-egy egyedéért 300 fontot (107 ezer forint) kérnek.

Magyarországon is fellelhető lepkefaj eszmei értéke példányonként 50 ezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top