Aktuális

Durva! Elérhetők a neten a Telekomos ügyfelek adatai

Neved, címed, telefonszámod is bárki elérheti egy belga tudakozócég jóvoltából, amelynek a Telekom adta ki az ügyféladatokat. Talán sokakkal együtt fogalmad sincs, hogy adataid elérhetők az interneten. Sőt a belga cég még térképpel is segít, hogy minél egyszerűbben rád találjanak a világhálón.

A belga Infobel adatbázisából lekérhetők a Magyar Telekom ügyfeleinek adatai. A cégek és magánszemélyek kereséséhez mindössze a nevet, a települést kell megadni.  A magyar telekommunikációs cég ugyanis minden olyan ügyfele adatát továbbítja a belga vállalkozásnak, aki beleegyezett, hogy adatai szerepeljenek a tudakozóban. A találatok között megjelenik a név, a telefonszám, a lakcím, sőt még Google térkép is az egyszerűség kedvéért.

A legdurvább, ha csupán településre kerestek az oldalon, akkor az ottani összes telekomos előfizető adatát megjeleníti a rendszer. Ha pedig a Google-on keresztül már rákerestek valakire, annak adatai azonnal a belga cég rendszerébe kerülnek. A személyes adatok világszerte néhány kattintással elérhetők bárki számára. Ezentúl talán meg sem kell lepődni, hogyan jutottak az adatokhoz a telefonos csalók.

A Délmagyar megkereste a Magyar Telekom Kommunikációs Igazgatóságát az esettel kapcsolatosan, ahol azt válaszolták, az adatok kiadására az elektronikus hírközlésről szóló törvény kötelezi a vállalatot. Ez igaz. A szolgáltatók kötelesek nyilvánosan elérhető tudakozószolgálatnak és telefonkönyvnek egyeztetett formában, tisztességesen eljárva átadni az előfizetői adatokat, miután erről előzetesen tájékoztatták az ügyfelet. Hogy ez esetben mindez megtörtént-e, nem tudni, talán a szerződés aláírásakor láthatatlanul apró betűkkel tájékoztatták az előfizetőket.

Az internetre felkerült adatokat töröltethetitek, bár nem egyszerű a feladat. A szolgáltatónál kell kérni a letiltást. Néhány nappal később eltűnnek az adatok az infobel.com-ról is, de a Google még hetekig tárolja őket. A Google-nél külön elektronikus űrlapot kell az eltávolításhoz benyújtani.
 
Könnyedén lekérdezhetők a neten a telekomos ügyfelek adatai
Könnyen lekérdezhetők a neten a telekomos ügyfelek adatai

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top