Aktuális

Megúszhatják a százezres bírságot a kúttulajdonosok

Visszavonulót fújt a kormány a lakosság körében nagy port kavart kútengedélyezés ügyében; nem kell fennmaradási engedélyt kérni a házi kutakra.

Hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra. Ezt Lázár János miniszter jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón. A kormánydöntés értelmében visszaáll a 2016. január 1-jén hatályos állapot, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni.

Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – közölte.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint be kell jelenteni a 2016 előtt létesült kutakat a helyi jegyzőnél, aki utólag engedélyezi azt. Aki elmulasztja a bejelentést magánszemélyként 300 ezer forint vízgazdálkodási bírságra számíthat. 

Lázár János szavai alapján a cégeknek továbbra is be kell jelenteniük kútjaikat a jegyzőnek, ha be nem jelentett kutak után egymillió forintos bírságot is kaphatnak a vállalkozások.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top