Aktuális

Vegyi fegyverrel öltek gyerekeket Szíriában

A keddi feltételezett vegyifegyver-támadásnak száznál is több áldozata lehet, sok a meggyilkolt gyerek.

A vélhetőleg vegyi fegyver bevetésével járó légi támadást a szíriai Idlíb tartományban, a felkelők kezén lévő Han Sejkún településen követték el; a helyszínen készült, megrázó felvételek szanaszét heverő holttesteket és sérülteket mutatnak. Az ellenzék a damaszkuszi kormányt vádolja a gáztámadással, a Bassár el-Aszadhoz hű erők viszont tagadják, hogy vegyi fegyvert vetettek be.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor szerda reggel közölte, hogy a lázadók mérgező anyaga került a levegőbe, miután a szíriai kormány bombázta az egyik raktárukat.

A Euronews beszámolója szerint az egyik orvos arról beszélt, biztosak benne, hogy nem klórgáztámadás történt, mert olyat sokat láttak már, és ez a mostani nem hasonlítható ahhoz. A betegek pupillája tiszta és apró, ez szintén nem a klóros támadásra utal – tette hozzá. A kórházban viszont a  kezeltek közül többeknek habzott a szájuk, sokan nehezen vettek levegőt, fuldokoltak, és többen elveszítették az eszméletüket is. Feltevések szerint a tiltott szarin gáz okozhatta ezeket a sérüléseket. 

 Egy sebesült fiú beszámolt arról, hogy éppen aludtak, amikor légitámadás érte őket. Apjával együtt kirohantak a házukból, de hirtelen erősen megfájdult a feje, és elájult. Majd csak a  kórházban tért magához. 

A Euronews kiemeli, hogy az ENSZ vizsgálatot indít, a Biztonsági Tanács szerda délután ül össze New Yorkban. Fontos tudni, hogy a vegyi fegyver bevetése, illetve kórházak bombázása háborús bűntettnek minősül; az ilyen támadások tetteseit meg kell találni, és felelősségre kell vonni őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top