Aktuális

Nyártól még mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcájukba a dohányosoknak

Tovább nő a dohánytermékek adója, júliustól megint drágul egyet a cigaretta.

A vágott dohány, a szivar, a szivarka és a cigaretta jövedéki adója is emelkedik júliustól – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  honlapjára frissen felkerült listából. Nyártól a cigaretta adója 16.200 forint lesz – plusz az eladási ár 25 százaléka –, de legalább 29.200 forint ezer darabonként. Most 28.800 forint.

Az emelés oka, hogy az európai uniós irányelvnek, amely a dohánytermékek minimális jövedékiadó-tartalmát határozza meg, Magyarországnak is meg kell felelnie – hangsúlyozza a Napi.hu. Az uniós szabályozás szerint ezer szál cigarettát minimum 90 euró jövedéki adó, de legalább az eladási ár 60 százaléka kell hogy terheljen. A felső határ 115 euró, amelynél már nem kell tartani a 60 százalékos szabályt.

A cigaretták már most is nagyon drágák, februárban 950 és 1290 forint között mozgott a húszszálas dobozok ára. A sodort cigarettával és a szivarkával ugyan olcsóbban megússzuk, de ezek is drágultak az utóbbi hónapokban, és még tovább fog emelkedni az áruk. A finomra vágott fogyasztási dohány jövedéki adója  14 ezer forintról indult, szeptemberben több mint 15 ezer forintra nőtt, januártól pedig már 16.200 forint. Az év második felétől, a vágott dohány kilója után több mint 17 ezer forintot kell majd fizetni. A szivar és szivarka  adója 4120 forintról 4180 forintra nő majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top