Aktuális

Így tiltakozik az egyetem a kormány ellen

Kormányellenes aktivizmusról szóló szemináriumot indít egy amerikai egyetem, amelyet ráadásul akár az interneten is követni lehet majd.

A szóban forgó oktatási intézmény a világ egyik legjobbjának tartott Harvard egyetem, amely Resistance School néven indít 4 hetes kurzust az amerikai elnök módszerei ellen tiltakozva. A szemináriumot Trump-ellenes aktivisták szervezték, az ígéret szerint pedig a négy alkalmat felölelő képzést akár személyesen, akár az interneten keresztül bárki látogathatja majd.

A hallgatók az órákon kívül interaktív házi feladatokat is kapnak, ettől a program szervezői azt remélik, hogy “erősítik azokat a képességeket, amelyek az összefogáshoz, a közös fellépéshez szükségesek és segítenek abban, hogy hatékonyan tudjunk cselekedni Donald Trump agendájával szemben”.

A program ötletadói az olyan hatalmas tömegeket megmozgató tiltakozó rendezvények voltak, mint például a 45. elnök beiktatásának másnapjára szervezett Women’s March – ahol többek között Katy Perry és Helen Mirren is tüntetett Trump ellen – vagy a kutatókat és tudósokat felvonultató March for Science.

Tudósok és kutatók tüntettek Donald Trump tudományos politikája ellen (Fotó: Tumblr)
Tudósok és kutatók tüntettek Donald Trump tudományos politikája ellen (Fotó: Tumblr)

“A Resistance School ötlete néhány diák és egyetemi tanár beszélgetéséből sarjadt ki, amikor a beszélgetésben részt vevők közül mindenki kifejezte haragját és felháborodását” – magyarázta Shanoor Seervai, a Harvard Kennedy School nevű intézményének hallgatója, a Resistance School egyik alapítója. “Mindannyian éreztük a nyomást, és azon gondolkodtunk, hogy mit fogunk majd tenni a választásokat követően.”

A program weboldalán olyan témákat ígérnek, mint például a Hogyan kommunikáljuk az általun képviselt értékeket a politikai aktivizmusban? vagy a Hogyan szervezzük és építsük fel tartalékainkat a cselekvéshez? című modulok. A kezdeményezés iránt eddig több mint 3000 különböző csoport fejezte ki érdeklődését, az első előadásra több mint tízezren regisztráltak már.

A szervezők kifejezetten bátorítják az előadások csoportos látogatását. Seervai szerint vannak olyan csoportok, amelyeken keresztül több százan jelentkeztek az órákra.

A Resistance School ötletgazdái szerint nem számítottak ekkora érdeklődésre, és jelenleg azon gondolkodnak, hogyan tudják majd kezelni a hallgatók ekkora tömegét. Az is fontos kérdés, hogy a részt vevők hogyan kommunikálnak egymással, mint ahogy az is, hogy mi történjen a négyhetes program végén. A szervezők azt is ki szeretnék dolgozni, hogy a kurzust követően fel tudják mérni, milyen hatása volt a munkájuknak. Erre viszonylag kevés idejük maradt, az első előadásra ugyanis holnap, azaz április 5-én kerül majd sor.

Bár a program előadói között szerepel például az amerikai demokrata párt jelenlegi alelnöke is, a szervezők szerint nincs formális kapcsolat a kurzus és az amerikai ellenzék között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top