Aktuális

Tükörképükre támadnak a madarak – így segíthetsz nekik

Beindult a költési időszak a madaraknál, ilyenkor előszeretettel támadnak saját tükörképüket visszaverő felületre. Kis odafigyeléssel kezelhető a probléma.

Mivel a természetben a madarak nem szoktak hozzá a nagy, tükröződő felületekhez, így a városba költözve sokszor végkimerülésig folytatják a harcot tükörképük ellen a párzási időszakban. Ők az autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, valamint házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarak. 

A tükörképtámadásnak nevezett jelenség azért veszélyes, mert a tükörképével harcoló madár ilyenkor nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. A jelenség nem keverendő össze azzal, amikor nagy üvegfelületeknek repülnek neki a madarak csoportosan, és ebbe halnak bele.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a parkoló autóknál segíthet a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtása, esetleg az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, illetve az autó tetejének és motorházának takarása is. Épületablakok esetében a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de kifeszíthető az üveg külső felülete elé madarakat riasztó, zsinegből és nejlonzacskóból készíthető rémzsinór is. 

Akinek van nyomtatója otthon, az MME honlapjáról kinyomtathat egy ragadozómadár-sziluettet is, ami a madarakat jó eséllyel távol tartja az üvegfelületektől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top