Aktuális

Ezt a döntést Ferenc pápa sem hozza meg a Vatikánban

A Vatikánban időnként felröppennek a hírek, hogy eltörölnének vagy módosítanának bizonyos szabályokat. Ferenc pápát a reformok egyházvezetőjének tartják sokan, ugyanakkor akad olyan régre nyúló tanítás, amellyel kapcsolatoban még ő sem hozza meg döntését.

Ferenc pápával való kapcsolatáról és a papi cölibátus kérdéséről is nyilatkozott vasárnap Angelo Scola nyugalomba vonulásra készülő milánói érsek, akit a 2013-as pápaválasztáson Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa legnagyobb ellenfelének tartottak.

Angelo Scola az egyik olasz lapnak elmondta, mindig is nagyon jó kapcsolatban állt Bergoglio bíborossal, akit régóta ismer és már a pápaválasztás előtt gyakran találkozott vele. “Közöttünk soha nem volt nézeteltérés vagy rossz szándék. Hamisan festették le a konklávét” – hangsúlyozta Angelo Scola. Arra a kérdésre, miért nem hozták azóta nyilvánosságra kettőjük jó kapcsolatát, a milánói érsek kijelentette, “a konklávé titkossága az egyház közösségét szolgálja, ezért a konklávéról nem szokás beszélni”.

A nyugdíjazására készülő milánói érsek szerint Ferenc pápa nem gondolkodik a papi cölibátus eltörlésén, hiszen erről “az egyháznak megvan a maga tanítása, amely utat mutat”. Az Olaszországban is súlyos paphiány okát abban látja, hogy a mai fiatalok már nem szívesen vállalják a papi hivatással együtt járó áldozatokat.

Angelo Scola érsek 2011-ben vette át a második legnagyobb olasz egyházmegyének számító Milánó vezetését. Novemberben ünnepelte 75. születésnapját, ezért nyújtotta be nyugalmazási kérelmét, amelyről Ferenc pápa dönt.

Angelo Scola, milánói érsek szerint Ferenc pápa nem törli el a cölibátust
Angelo Scola, milánói érsek szerint Ferenc pápa nem törli el a cölibátust (fotó: Wiki)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top