Aktuális

Londoni terrortámadás: élőlánccal emlékeztek a muszlim nők a Westminster hídon

A múlt heti londoni terrortámadások helyszínén kart karba öltve tisztelegtek muszlim nők az áldozatok emléke előtt.

A megemlékezésre tegnap délután került sor, amikor a Big Ben elütötte a négy órát. Az élőláncot alkotó nők ötperces néma csenddel adóztak a Westminster hídon történt londoni terrortámadás áldozatainak. Sokan közülük a béke színének tekintett kék kendőt viseltek.

A londoni terrortámadást egy Adrian Russell Elms néven született, nevét később Khalid Masoodra változtató brit állampolgár követte el, akit a londoni rendőrök a helyszínen lelőttek.

A megemlékezést a Women’s March on London nevű csoport szervezte, miután a közösségi médiában nagy vihart kavart egy muszlim nő fotója, aki a támadás után nem sokkal sétált át a hídon. A kommentelők közül többen – például az alábbi Twitter-felhasználó is – azzal vádolták a nőt, hogy érzéketlen a támadás áldozataival szemben, mivel a képen úgy látszik, mintha a sérültekkel nem törődve a telefonját nyomogatná. A nő a muszlimokkal szembeni támadásokat figyelő Tell MAMA nevű szervezetnek nyilatkozott az eset után.

 

“Nem csak amiatt voltam sokkos állapotban, mert szemtanúja voltam ennek a szörnyű terrortámadásnak, hanem azért is, mert utána mindenhol az engem ábrázoló fotót láttam a közösségi oldalakon. A képet olyanok osztották meg, akik nem látnak tovább a ruházatomnál, és akik a harag és az idegengyűlölet alapján formálnak véleményt – mondta a neve elhallgatását kérő nő. – Amikor átsétáltam a hídon, szomorúságot és félelmet éreztem, ami pedig a képen nem látszik, az az, hogy a közelben lévő szemtanúkkal is beszéltem, és azon gondolkodtam, hogyan tudnék segíteni. Mélyen együtt érzek az áldozatokkal és a családjukkal.”

A képet készítő fotós is megszólalt a nő védelmében.

“Sokan kiszúrják ezt az egy fotót, és nem törődnek a többivel – mondta az ABC hírcsatornának nyilatkozva Jamie Lorriman. – Pedig a további képeken látható, hogy a nő arcán szorongás és aggodalom ül, igaz, szerintem ez az eredeti képen is így van.”

A támadást követően 12 embert tartóztattak le a brit rendőrök. Közülük az utolsót múlt vasárnap kapták el Birminghamben, és terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba.

Bár a támadást az Iszlám Állam vállalta magára, a brit terrorelhárítók szerint egyelőre nincs bizonyíték közvetlen kapcsolatra a merényletet elkövető Khalid Masood és a terrorszervezet között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top