Aktuális

Sokkal gyorsabbak lesznek az átutalások

Nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz az utalás, és a címzett hosszú számlaszámát sem kell majd ismernünk hozzá.

2019 közepére valósul meg az a pénzforgalmi alaprendszer, amelyhez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani ügyfeleiknek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal.

Létrehoznak egy olyan, másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, hogy akár e-mail-cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát.

Ezeket a funkciókat kiemelkedő feldolgozási kapacitás és folyamatos rendelkezésre állás mellett fogja biztosítani az új alapinfrastruktúra. A jegybank hangsúlyozta: a szolgáltatási szint növekedése nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatók, sem azok ügyfelei számára.

A fejlesztés megvalósításával egyszerűsödik az új pénzforgalmi szolgáltatók és a FinTech cégek piacra lépése, ami ösztönzi az innovatív fizetési megoldások létrehozását azzal, hogy minden szolgáltató ugyanazt a modern alaprendszert tudja használni a szolgáltatásaihoz.

Az így megerősödő verseny nyertesei a lakossági és vállalati ügyfelek lesznek, mert gyakorlatilag bármilyen fizetési helyzetben használhatnak majd a készpénz mellett gyors és hatékony elektronikus fizetési megoldásokat is.

Az új fizetési rendszer biztosítja az ügyfelek számára a fizetések azonnali és végleges teljesítését, így a küldött összegek rögtön újrafelhasználhatóvá válnak. Ennek érdekében a pénzforgalmi szolgáltatóknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy a GIRO Zrt. MNB-nél vezetett technikai számláján mindig megfelelő mennyiségű pénzfedezetet tartsanak – hívta fel a figyelmet a jegybank.

Az alapinfrastruktúra működésével kapcsolatos részleteket 2017 márciusának végéig közzéteszik az MNB oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top