Aktuális

Levélben kérnek fizetésemelést a védőnők

Több mint hatszáz védőnő írt levelet és adott hangot elégedetlenségének. Tiltakozásuk és felháborodásuk oka nagyon is érthető.

Már hatszáz védőnő adta fel azt a levelet, amelyben diszkriminatívnak érzik bérezésüket. Úgy látják, fizetésük jóval alacsonyabb más egészségügyi dolgozókéhoz képest.

Csősz Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának elnöke a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy miközben a védőnőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kórházi vagy szakellátásban dolgozó, főiskolai végzettségű munkatársakra – így a kötelező kamarai tagság, a kreditszerzési kötelezettség –, mégsem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

Magyarországon hozzávetőlegesen 5 ezer védőnő dolgozik az alapellátásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt válaszolta a lap megkeresésére, hogy “a jelenleg hatályos szabályozás alapján az alapellátás finanszírozása jelentősen eltér a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátás finanszírozásától, de most nincs mód béremelés jellegű, illetve bértáblaalapú szabályozásra”.

Az elmúlt évben a költségvetés 2 milliárd forintot szavazott meg a védőnők munkabérének emelésére, a MESZK szerint azonban a beharangozott bruttó 30 ezer forint helyett a védőnők többsége csupán néhány ezer forinttal kap többet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top