Aktuális

Trump és Merkel találkozója fura volt, de nem a legfurább

Az amerikai elnök és a német kancellár még múlt hét pénteken találkoztak, az internet pedig azóta hangos a két államfő közti különös helyzet miatt. Donald Trump nem szokott a szomszédba menni néhány bizarr pillanatért, a mostani eset például távolról sem a legsúlyosabb, igaz, büszke sem lehet rá az USA 45. elnöke.

A legfontosabb pillanat, ami miatt mindenhol vezető hír lett a Donald TrumpAngela Merkel találkozóból, természetesen az, amikor a német kancellár megkérdezi az amerikai elnököt, hogy szeretne-e kezet fogni a kamerák előtt. Trump erre a kérdésre egyáltalán nem reagált. Elmondták mindenféle bunkónak emiatt, és természetesen előkerült, hogy azért nem válaszol Angela Merkelnek, mert fél egy erős nőtől, illetve hogy így akarja jelezni a hatalmát a német kancellárral szemben.

Távol álljon tőlem, hogy védeni akarjam az amerikai elnököt, de aki vett már részt olyan sajtótájékoztatón, ahol ennyi fotós egyszerre kezd el kattogtatni, az tudja, hogy mekkora hangzavar tud ilyenkor kialakulni. A felvételeket elnézve, szerintem a napnál is világosabb, hogy Trump egyszerűen nem hallotta meg a hozzá intézett kérdést. Persze ettől még figyelhetett volna jobban a vendégére, de ezt a felvételt elnézve számomra nem egyértelmű, hogy ilyen módon próbált volna meg erősebbnek látszani Merkelnél. A kézfogás egyébként megvalósult, igaz, nem ott és nem akkor. 

Az már más kérdés, hogy a sajtótájékoztatón készül fotók közül az alábbit rendesen “megdolgozták” az internetes népművészek, és érdekes módon mindenkinek (de legalábbis nagyon sokaknak) az jutott eszébe, hogy a képen a szabad világ vezetője és amerikai kollégája látható.
Volt, aki az édességes dobozban kotorászó, majd lebukó gyerekhez hasonlította Trumpot, míg az alábbi mémgyáros a szülő-gyerek helyzetet az amerikai szélsőjobbal cimboráló elnök számonkérésére használta fel.

– Mit mondtam a nácik alkalmazásáról?
– Hogy ne csináljam…
– És mit csináltál?
– Nácikat alkalmaztam…  (Fotó: Tumblr)

Illetve ne menjünk el szó nélkül amellett a pillanat mellett sem, amikor Trump, aki egyelőre úgy tűnik, mindenféle bizonyítékok hiányában nemzetközi diplomáciai bonyodalmaktól sem riad vissza, hogy váltig hangoztassa, őt bizony Obamáék – és/vagy a brit hírszerzés – lehallgatták. Mivel hasonló bizonyítottan történt Merkellel szemben, az amerikai elnök be is dobta a találkozón, hogy “legalább ennyiben hasonlítanak” egymásra a német kancellárral. Angela Merkel arckifejezése, azt hiszem, többet mond ezer szónál.

Ennek ellenére egyiküknek sem ez volt a legfurcsább találkozója eddigi karrierje során. Trump politikusi pályája lényegesen rövidebb, mint a Németországot már 12 éve vezető Angela Merkelé, hiszen mindössze két hónapja iktatták csak hivatalába, mint az USA 45. elnökét.

Az már a beiktatáson látszott, hogy a protokollt még nem árt tanulnia, mint ahogy a feleségével sem feltétlenül biodíszletként kéne bánnia a kamerák előtt. Ezután jöttek a kínos kézfogások, amelyekből először Abe Shinzo japán miniszterelnöknek jutott ki, akinek Trump nem kevesebb, mint 19 súlyos másodpercen át rángatta a kezét, miközben Shinzo kényszeredett mosolya mögül valami olyasmit lehetett kiolvasni, hogy “engedjél már el”.

A japán miniszterelnök nem érzi jól magát
A japán miniszterelnök nem érzi jól magát

A híres “berántós” kézfogásra végül Justin Trudeau kanadai miniszterelnök találta meg az ellenszert, aki alaposan ellentartva megakadályozta, hogy Trump úgy rángassa, ahogy kedve tartja.

Angela Merkel pedig bizonyára sohasem felejti el azt a pillanatot, amikor az USA 43. elnöke, George W. Bush próbálta egy kis kéretlen masszírozással oldani a légkört egyik találkozásuk alkalmával (az alábbi videón 0:20-tól). Ez egy olyan pillanat volt, amihez hasonlót egyelőre nem láttunk Donald Trumptól, remélhetőleg ez így is marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top