nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Újabb expedíció indul a Titainc roncsaihoz

Újabb expedíció indul a Titainc roncsaihoz

Tizenkét éve nem jártak emberek a Titanic hullámsírjában, ám 2018-ban újabb két hónapos expedíció indul a világ legismertebb hajóroncsához, amelyek 3821 méter mélyen fekszenek.
NLCafé
f Ajánlom

Legutoljára 2005-ben járt emberes expedíció a Titanic óceánjáró elsüllyedt roncsánál, 3821 méter mélyen, azóta csak robotokkal pásztázták az elsüllyeszthetetlennek vélt hajó maradványait. A 2018-as misszióban az OceanGate Expeditions cég mellett a massachusettsi  Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.

Jövő májusban egy mini tengeralattjáróval merülnek majd közel négyezer méter mélyre, hogy az állapotfelmérésen felül korszerű tengermélyi képalkotó technológia segítségével el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét. Állítólag nem fognak nyúlnak semmihez, mindent hagynak a helyén.

A WHOI kutatói egy öt évvel ezelőtti expedíció során arról a tengerfenék-területről, ahol a Titanic roncsai hevernek minden korábbinál élesebb és nagyobb felbontású képeket készítettek három speciális robottal, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.

A Titanic brit luxusgőzös, amely Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. A katasztrófának több mint 1500 halálos áldozata volt.

Megosztás Facebookon