Aktuális

Nehogy csak legyints a NAV által készített adóbevallásra!

Angyal József okleveles adószakértő szerint nem megfelelő az az adóbevallás, amit a NAV készít el. Azt mondja, hogy a munkáltató által megküldött M30-as nyomtatványt másolják csupán le, és küldik el még egy példányban, és arra is oda kell figyelni, hogy a családi adókedvezményt is jól számolják ki...

A munkáltatók és a kifizetők adatai alapján mindenki személyijövedelemadó-bevallása összeállítható, a NAV ezért idén először, ezeket az adatokat felhasználva mintegy 3,8 millió adózónak készíti el az szja-bevallástervezetét.

A NAV senkinek sem készíti el a bevallását, mindössze kérésre még egy példányban megküldi az M30-as igazolást. Mind az M30-as bevallástervezet, mind a NAV-bevallás tervezete – nevezzük A30-asnak – a kifizetők havi 08-as bevallásában szereplő adatokat tartalmazzák. Ha eltérne egymástól az M30-as és az »A30-as« bevallástervezet, akkor valami nagy baj van a rendszerben. Bevallásreform helyett a bevallástervezet egyértelműen visszalépést jelent. Nem egyszerűsödik, hanem bonyolódik a rendszer” – mondta el Angyal József adószakértő az NLCafénak.

Erre kell különösen figyelni az adóbevallásnál

Kevesen tudják, hogy a családi adókedvezménynél év közben adott nyilatkozatuk nem köti őket a bevalláshoz teendő nyilatkozatuknál. Például az Alkotmánybíróság döntése értelmében élettársaknál eltartottként kell figyelembe venni a közös háztartásban nevelt nem vér szerinti gyermeket, ők a bevallásban érvényesíthetik az elmaradt kedvezményt. De azok se válasszák a bevallástervezetet, akik a 2016-os év elején nem nyilatkoztak a családi kedvezményről, vagy év közben néhány hónapig nem volt jövedelmük. Ezekre a hónapokra az éves bevallásban érvényesíthetik a családi kedvezményt.”

Le akarják nyúlni a családi adókedvezményt?

“Élettársak év végén megoszthatják a családi kedvezményt a nem vér szerinti, eltartott gyermekre is. Azoknak a gyerekes családoknak is észnél kell lenniük, akik év végén nem akarnak eltérni az évközi nyilatkozatuktól. Számukra csapda lehet, hogy 2016-ban még nem volt kötelező megadni a gyermek adóazonosító jelét a családi adóalap-kedvezmény adóelőlegnél való figyelembevételéhez. Így a munkáltatók sem tudták ezt az adatot megadni a NAV-nak a 08-as adatszolgáltatásban. Tömegével fog kiküldeni a NAV hibás bevallástervezeteket, ha nem jelöli meg egy mellékelt hibajegyzékkel, hogy a bevallás alapján jelenleg nem jogosult a magánszemély családi adóalap-kedvezményre az adóazonosító jel hiányában, akkor erről a hibáról a magánszemély nem fog tudomást szerezni. Úgy tudna csak erről tudomást szerezni, ha a papíralapon megküldött – M30-as igazolással megegyező – bevallástervezetet bepötyögné a 16Szja nyomtatványkitöltő szoftverbe, és ellenőrzést kérne a nyomtatványkitöltő szoftvertől. Az viszont nagyon durva lenne, ha a NAV a bevallástervezetben eleve nem számolna a családi adóalap-kedvezménnyel azoknál a gyermekeknél, akiknél nincs megadva az adóazonosító jel. Náluk befizetendő szja-t állapítana meg az ügyfélbarát adóhatóság.”

A NAV le akarja nyúlni a családi adókedvezményt?

Lássunk tisztán, mi is a bevallástervezet lényege: A NAV minden évben rendszeresít egy 53-as nyomtatványt az szja-bevalláshoz. A bevallástervezet azt jelenti, hogy ne üres nyomtatványt kapjon a magánszemély, hanem egy elektronikusan feltöltött (nem papíralapú!) nyomtatványt. A másik feladata az lenne a bevallástervezeteknek, hogy kiváltsa az M30-as igazolást és a kilépő adatlapot. A jelenlegi megoldás egyik feladatát sem teljesíti, nem egyszerűsíti, hanem tovább bonyolítja az eddig sem egyszerű szja-bevallást. Nem a NAV készíti el a bevallástervezetet, hanem a munkáltató. A bevallás alapdokumentuma az M30-as. A NAV csak értelmetlen látszattevékenységet végez, amikor kérésre még egy példányban megküldi bevallástervezetként azt az M30-as igazolást, amit a magánszemély kérés nélkül is megkap a munkáltatójától. Vagy kiváltja a NAV a bevallástervezettel az M30-as igazolást és a kilépő adatlapot, vagy egy teljesen felesleges és értelmetlen látszattevékenységet végez. Erre az adóhatóságra bízzuk rá az szja-bevallásunkat?” – kérdezi az adószakértő.

Az adóhivatal idén először elkészíti mindenkinek, aki kéri, az adóbevallását. Korábban már több szakember is figyelmeztetett, hogy a rendszer nem ismerheti az ügyfelek összes adatait, így adóhiány vagy adótöbblet is keletkezhet. Az így készített adóbevallást tehát érdemes alaposan átnézni…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top