Aktuális

Ismét megfúrták Donald Trump beutazási rendeletét

Újabb bíró fúrta meg Donald Trump beutazási rendeletét az Egyesült Államokban. Ezúttal Hawaii szövetségi bírája döntött a rendelet felfüggesztése mellett, pedig az csütörtökön lépett volna életbe.

Derrick Watson, Honolulu szövetségi bírája néhány órával azelőtt döntött a felfüggesztésről, hogy a rendelet csütörtökön életbe lépett volna. A bíróhoz egy Hawaiin élő, szír felmenőkkel rendelkező amerikai családapa fordult keresettel, ugyanis ha az elnöki rendelet életbe lép, akkor nem tudják a családot meglátogatni a Szíriában élő rokonok. 

A bíró 43 oldalas indoklásában megkérdőjelezte Donald Trump kormányzata érvelésének megalapozottságát, és kétségbe vonta, hogy az elnöki rendelet kiadását nemzetbiztonsági aggodalmak indokolják. Egyúttal leszögezte, a rendelet életbe lépése Hawaiinak anyagi károkat okozna, mert turisták és diákok elől is elzárná a beutazás lehetőségét.

A Tennessee államban található Nashville városában nagygyűlést vezető Donald Trump a döntésre azonnal reagált, és azt “a bírói hatalommal elkövetett példátlan visszaélésnek” minősítette. Trump ismét kihangsúlyozta, az amerikai alkotmány “felhatalmazást ad az elnöknek a bevándorlás felfüggesztésére, ha úgy ítéli meg, hogy a nemzet biztonsága ezt követeli”. Jeffrey Wall, a kormány jogi képviselője első nyilatkozatában leszögezte, a honolului bíró döntése nem terjed ki a beutazási tilalom egészére, hanem csupán a perkérelmet benyújtó család ügyének rendezésére érvényes.

Az Egyesült Államok hat másik állama  Washington, Oregon, Kalifornia, Massachusetts, New York és Maryland  szintén azon dolgozik, hogy leállíttassa a beutazásra vonatkozó második elnöki rendeletet.  

Az új rendeletből kimaradtak a január végén nyilvánosságra hozott első rendelet legvitatottabb pontjai, és lekerült az átmeneti beutazási tilalomban érintett országok listájáról Irak, amely hosszas tárgyalások után különleges együttműködést ígért az amerikai vízumot kérő irakiak ellenőrzésében. Viszont a kormányzat változatlanul 90 napra felfüggesztené a beutazást az Iránból, Szíriából, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből érkezők számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top